Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kijátszotta a szankciókat, amerikai bankokban tudott tisztára mosni pénzt

2020. szeptember 21., hétfő 15:39

Titkos banki adatok bizonyítják, hogy Észak-Korea az ellene hozott szankciókat kijátszva amerikai bankokban mosta a pénzét fedőcégeken keresztül – írja az NBC News. Gyakran kínai nagyvállalatok vagy éppen kínai üzletemberek nevében folytak a tranzakciók. Az észak-koreai pénzek egymáshoz közeli időpontokban érkeznek, többnyire kerek összegekről van szó és a dokumentációból nem világos, milyen kereskedelmi céllal utalták át. A gyanús utalások az évek alatt elérték a 174,8 millió dollárt.  

A dokumentum a 2008 és 2017 közötti periódussal foglalkozik, vagyis mindkét Obama-kormány és a Trump-kormány hivatali idejét érinti. Mindkét elnök kemény szankciókkal sújtotta Észak-Koreát, hogy meggátolja, hogy atomfegyvergyártáshoz szükséges anyagokat vásároljon és kiegyensúlyozza a valutáját.

Eric Lorber a volt pénzügyminisztériumi alkalmazott szerint igen kifinomult tranzakciókkal fér hozzá az Egyesült Államok pénzügyi rendszeréhez. Egy kínai cég, amely az észak-koreai határnál működik, nyilvánvalóan segített kijátszani a szankciókat. 2016 és 2019 között az Egyesült Államok hatósága pénzmosással vádolta a cég, Dandong Hongxiang Industrial Development Corp. vezetőit, de a kiadatási kérelmeket Kína visszautasította és a pénzbírságot sem fizették ki. A cég Kínán, Szingapúron, Kambodzsán és az Egyesült Államokon keresztül mosott pénzeket.

A kiszivárgott dokumentumok az úgynevezett FinCEN Akták részét képezik, amelyet több mint 400 oknyomozó újságíró közös munkája hozott létre. 

A Bank of New York Mellon már 2015-ben jelezte a kormánynak a gyanús pénzmozgásokat.  

Rovatok