Index Vakbarát Hírportál

Tyihanovszkaja listát vezet a Lukasenko-rezsim támogatóiról, szankciókra szólítja fel az EU-t

2020. szeptember 21., hétfő 21:59

Szvetlána Tyihanovszkaja volt belarusz ellenzéki elnökjelölt listát írt Alekszandr Lukasenko kormányának támogatóiról és azokról, akik felelősek a tüntetéseket kísérő hatósági erőszakért, kérve az Európai Uniót, hogy szankciókkal lépjen fel ellenük. Ezzel párhuzamosan a politikus az Európai Parlamentet arra szólította fel, hogy semmiféle gazdasági támogatást ne szavazzon a  jelenlegi minszki hatalomnak. 

Tyihanovszkaja  minderről a belarusz helyzettel foglalkozó hétfői EP-meghallgatáson beszélt. Kérte azt is, támogassák a választások kiírását, és az új választásra küldjenek nemzetközi megfigyelőket. Hétfői felszólalása volt az első személyes megjelenése az Európai Parlament épületében. 

A szankciók fontos lépést jelentenének a Lukasenko-rezsim ellen. A belarusz  elnök hatalmának mindig is az volt az alapja, hogy a Nyugat és Oroszország között egyensúlyozva hol ennek, hol annak a félnek a kedvében jár.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetések zajlanak, az ellenzék ugyanis vitatja, hog az országot 1994 óta irányító Lukasenko valóban megszerezte hatodik mandátumát Tyihanovszkajával szemben. Ezeket a tüntetéseket a karhatalom próbálja vérbe fojtani, az EU azonban egyelőre nem döntött szankciókról. 

Ugyanúgy mint korábban, a vasárnapi demonstráción a rendőrök több tüntetőt letartóztattak, lezárták a metróvonalakat és Minszkben lekapcsolták az internetet.   

Rovatok