Index Vakbarát Hírportál

Kína megfúrja a TikTok-üzletet?

2020. szeptember 22., kedd 09:18

A kínai állami tulajdonú Global Times gyújtó hangú szerkesztőségi vezércikkében utal a sokat vitatott TikTok-üzlet várható kútba esésére. A „Mondjunk nemet az amerikai lopásra!” című írás szerint a vállalatban meghatározó többséggel rendelkező kínai állam el fogja utasítani az Oracle és a Walmart ajánlatát.

A két amerikai cég tájékoztatása szerint egy új, amerikai többségű vállalkozás, a TikTok Global többségi részvénycsomagját vették volna meg, amelynek az igazgatótanácsa többségében amerikaiakból állt volna. A TikTok tulajdonosa azonban ennek ellentmondó koncepcióról számolt be. A ByteDance szerint a létrehozandó vállalkozás 80 százalékos saját tulajdonnal jön létre, és az új cég mindössze az amerikai leányvállalat lesz.

A vezércikk szerint azonban az öt igazgatósági tagból négynek amerikainak kellene lennie, ráadásul a teljes forráskódot át kellene adni az Oracle-nek, ideértve a TikTok kínai verziójáét, a Douyinét is. Mindezeken felül a TikTok teljes üzletét átvenné az új cég, kivéve a kínai szárazföldi (azaz nem tajvani) verzióét, melyet a kínai IP-címek blokkolásával zárnának el a hálózat többi részétől.

Amennyiben a hír igaz, ezek rendkívül szigorú feltételek lennének, a Global Times viszont már több esetben megbízhatatlan forrásnak bizonyult.

Ezek a feltétek egyértelműen mutatják Washington erőszakos stílusát és huligán logikáját. Ez a lépés nemcsak Kína nemzetbiztonságát sértené, hanem az érdekeit és a méltóságát is. […] Kína is egy nagyhatalom, nem fog meghajolni az amerikai megfélemlítésnek, és nem járul hozzá egy ilyen egyenlőtlen alkuhoz, amely kínai vállalatokat hoz hátrányos helyzetbe

– írja a vezércikk.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy amikor Donald Trump bejelentette, hogy jóváhagyta az új TikTok-megállapodást, kiemelte: „az új cégnek semmi köze nem lesz Kínához”, és teljesen amerikai irányítás alatt fog állni. Hétfőn úgy nyilatkozott, hogy vagy az Oracle és a Walmart teljes irányítása alatt fog állni a szolgáltatás, vagy nem lesz megállapodás – írta a BBC.

Az Egyesült Államokból érkező információkból az derül ki, hogy ez a megállapodás unfair, és teljesíti a teljesen alaptalan washingtoni követeléseket. Nehezünkre esik elhinni, hogy Peking jóváhagyna egy ilyen megállapodást

– írja a kínai újság. Még aznap délután a főszerkesztő, Hu Hszidzsin (Hu Xijin) is hasonló üzenetet tett közzé.

A kínai kormányzat következetesen visszautasította az ügylet részleteinek kommentálását, a külügyminisztérium mindössze annyit közölt, hogy az Egyesült Államok tisztességes és mindkét fél által elfogadható ajánlattal kell hogy előálljon.

A Global Times vezércikkének ismeretlen szerzője szerint az a fő gond a megállapodással, hogy az igazgatótanácsban mindössze egy helyet kapna kínai állampolgár, valamint hogy a megnevezett „nemzetbiztonsági igazgató” amerikai lenne. Azonban a pekingi központú ByteDance öttagú igazgatótanácsában is csak két kínai állampolgár ül, a másik három külföldi, akik az amerikai központtal rendelkező leányvállalatok ügyeit intézik. A forráskód megosztásával kapcsolatos aggodalmakra reagálva a ByteDance kiemelte, hogy a Microsoft és több másik amerikai vállalat is megosztotta már forráskódjait kínai szakértőkkel a kínai piacra való belépés előtt.

Mint az közismert, a hétvégén a ByteDance, az Oracle és a Walmart bejelentette, hogy olyan megállapodásra jutottak, amely teljesíti Donald Trump követeléseit. Mindazonáltal az üzlet részleteiről mindkét fél egymásnak élesen ellentmondó információkat hozott nyilvánosságra.

A ByteDance szerint az övé lesz a többségi tulajdon a TikTok Globalban, míg az Oracle–Walmart páros szerint pont ellentétes a helyzet.

Ha a TikTok amerikai követelések nyomán végrehajtott átszervezésére sor kerül, veszélyes precedenssé válhat. Ugyanis minden sikeres és Amerikában terjeszkedő kínai vállalat innentől kezdve célponttá válik, melyet trükkökkel és erőszakkal amerikai irányítás alá vonnak, és végül amerikai érdekek szolgálatába állítják

– vonja le végkövetkeztetéseit a vezércikk.

Rovatok