Index Vakbarát Hírportál

Javulást mutatnak a svéd koronavírus-adatok

2020. szeptember 22., kedd 08:33

Egész Európában új erőre kapott a koronavírus-járvány. Ezalól csak egyetlen ország kivétel: Svédország. Itt a napi új fertőzöttek száma szeptemberben 106 és 332 között alakul. Az utóbbi hetekben beállt 200-300 körülire a napi megbetegedések száma.

Ez azonban nem volt mindig így. A svédek úgy álltak hozzá a járvány kezeléséhez, hogy nem szükséges szigorítani, ha az emberek vannak annyira felelősségteljesek, hogy betartják az alapvető védekezési szabályokat, és az állami intervenció csak rontana a gazdaságon, így sokak megélhetését veszélyeztetné.  Ezért a jó adatokkal rendelkező Dél-Koreához hasonlóan nem hoztak szigorú intézkedéseket, csak ajánlásokat, és az egészségügyben dolgozókra nagyon odafigyelnek. A járvány első hullámában így is Svédországban volt a legtöbb fertőzött a skandináv országok között, és ott is haltak meg a legtöbben.

Nem így a második hullámban – mutat rá a Financial TimesA svéd adatok mellett még a német adatok mondhatók biztatónak. Németországban csak enyhe kiugrás tapasztalható az augusztusi adatokhoz képest. Nem mondhatja ezt el magáról számos európai ország, mint például Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Csehország és Magyarország, ahol új kihívások elé néznek a járványügyi szervek. Spanyolországban és Franciaországban például volt, hogy a napi új fertőzöttek száma tízezer felé kúszott.

A március óta vezetett statisztikák alapján Svédország áll a tizenharmadik helyen az egymillió főre jutó Covid–19-hez köthető halálozási arányt tekintve. Előtte áll Olaszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Spanyolország is.

Összehasonlításképpen: Dél-Koreában, ahol ugyancsak nem volt kijárási korlátozás, egymillió főre vetítve nyolcan, Magyarországon 71-en, Svédországban 580-an, az Egyesült Államokban 617-en hunytak el a koronavírus miatt – derül ki a Worldometer statisztikáiból.

Rovatok