Index Vakbarát Hírportál

Százhatvan közéleti személyiség követeli Julian Assange szabadon bocsátását

2020. szeptember 22., kedd 16:23

Nyílt levélben kéri a WikiLeaks-alapító felmentését több mint 160 jelenlegi és egykori államfő, törvényalkotó és diplomata. Az NBC News értesülése szerint a levél címzettje Boris Johnson brit külügyminiszter.

A 49 éves Julian Assange neve sokak számára a szólásszabadság és az átláthatóság szinonimája. A WikiLeaks alapítóját a hivatalos szervek kémkedéssel vádolták meg, mert olyan amerikai kormányzati dokumentumokat tett közzé, amelyek rossz színben tüntetik fel az ország nemzetközi tevékenységét. 

Julian Assange letartóztatása elől 2012-ben menekült a londoni ecuadori nagykövetségre, ahol menedéket nyújtottak neki, azzal a feltétellel, hogy ha kilép az épületből, akkor a brit rendőrség azonnal letartóztatja.

A konzulátusról 2019-ben kiutasították, mert Moreno ecuadori elnök szerint megszegte a menedékjog feltételeit, és ugyanebben az évben, májusban felmerült kiadatásának a kérdése is, amely most ismét napirendre került. 

A nyílt levél aláírói azzal érvelnek, hogy a szólásszabadság és az átláthatóság fontosabb érték, mint az USA külpolitikai érdekei. Ezenkívül úgy vélik, hogy Assange valószínűleg megalázó, embertelen bánásmódnak és kínzásoknak lenne kitéve, ha amerikai börtönbe kerülne, mert sok katona és rendőr szerint társaik a kiszivárgott hadi titkok miatt haltak meg.  

(Borítókép: A Julien Assange-nak, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatását ellenzők hirdetőtáblája egy gépjárművön az Old Bailey központi büntetőbíróság bejáratához érkezik 2020. szeptember 21-én 

MTI/AP/Frank Augstein)

Rovatok