Index Vakbarát Hírportál

A közbiztonság és a koronavírus a vezető téma az elnökválasztási kampányban

2020. szeptember 22., kedd 10:55

Donald Trump amerikai republikánus elnök hétfőn este Ohióban kampányolva demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt gazdaságpolitikáját bírálta, míg Joe Biden egy wisconsini kampányrendezvényén Donald Trump járványkezelését támadta.

Alig több mint egy hónappal az elnökválasztás előtt mindkét politikus az úgynevezett billegő államokban – tehát ahol nem egyértelműen a demokratákra vagy a republikánusokra szoktak voksolni – próbálja meggyőzni az amerikaiakat. Joe Biden néhány napon belül másodszor járt Wisconsinban.

Az ohiói Swantonban Donald Trump emlékeztetett arra, hogy Biden támogatta azt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amely amerikai munkahelyek megszűnéséhez járult hozzá és nehéz helyzetbe taszította a középnyugati államok gazdaságát, köztük Ohióét is. Az elnök utalt a NAFTA általa kezdeményezett megszüntetésére és az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között létrehozott új, az amerikai érdekeket jobban szolgáló új kereskedelmi megállapodásra. Ahogy mondta:

Joe Bidennek nem is lenne szabad a ti támogatásotokat kérnie, a megbocsátásotokért kellene esdekelnie. Biden elárult titeket, hazudott nektek, rászedett benneteket.

Ohio 2016 előtt a Demokrata Párt egyik fellegvárának számított, négy évvel ezelőtt azonban Donald Trump győzött ebben az államban is. Joe Biden a wisconsini Manitowoc városka egyik gyárában tartott kampányrendezvényen Trump járványkezelésével foglalkozott. Úgy vélekedett, hogy az elnök „megdermedt”, amikor a koronavírus-járvány kihívásával kellett megküzdenie:

Kudarcot vallott. Pánikba esett. Trump életeket menthetett volna meg, ha kötelezővé teszi a szájmaszk viselését, ehelyett azonban továbbra is úgy tartott nagygyűléseket, hogy nem tartották tiszteletben a társadalmi távolságtartásra és a szájmaszk viselésére vonatkozó ajánlásokat.

A demokrata párti elnökjelölt arról próbálta meggyőzni a wisconsiniakat, hogy négy évvel ezelőtt Trump

azzal pályázott az elnökségre, hogy azt mondta, az elfeledett férfiakat és nőket képviseli majd, aztán amikor elnök lett, elfeledkezett róluk.

Az Axios/SurveyMonkey a külvárosok lakói között végzett felmérést arról, hogy mennyire érzik magukat biztonságban lakókörnyezetükben, és kit támogatnak a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

A FEHÉR, KÜLVÁROSI NŐK KÖRÉBEN, AKIK BIZTONSÁGBAN ÉRZIK MAGUKAT, BIDEN TÁMOGATOTTSÁGA 55 SZÁZALÉK, MÍG TRUMPÉ CSAK 36 SZÁZALÉK.

Azok között, akik „valamennyire biztonságban” érzik magukat, Biden és Trump támogatottsága szinte egyenlően oszlik el. A magukat nem biztonságban érző fehér, külvárosi nők között pedig Trump vezet 8 százalékponttal.

A kutatást több mint 35 ezer amerikai felnőtt körében végezték. A fehér, külvárosi férfiak körében a felmérés szerint egyértelműen Trump vezet, a biztonságérzettől függetlenül is. A legnagyobb támogatottságot Trump a fehér férfiak esetében is a magukat nem biztonságban érzők között szerezte, ami számszerűen 52 százalék, míg Biden támogatottsága itt csak 25 százalék.

Ami elsőre feltűnik nekem az adatokból, az a biztonságért való aggódás és Trump támogatása Bidennel szemben

– nyilatkozta John Cohen, a SurveyMonkey vezető kutatója.

Rovatok