Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország a hadsereget is beveti a madridi korlátozások betartásához

2020. szeptember 22., kedd 19:50

Hétfőn Madrid egyes részein szigorú korlátozásokat vezettek be, amelyek főként a főváros szegényebb kerületeire vonatkoznak.  A helyiek a szegényekkel szembeni diszkriminációként értékelték a rendelkezéseket, ezért a hétvégén tüntetni kezdtek – foglalta össze az Independent. 

A spanyol hadsereget már korábban, az első fertőzési hullám során bevetették azért, hogy segítsék a polgári hatóságokat a járvány kitörésében. Isabel Diaz Ayuso, a főváros regionális kormányzója, a Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy igénybe veszik a hadsereg segítségét a fertőtlenítéshez, a helyi rendőrség és a bűnüldözés megerősítéséhez. Ideiglenes kórházak felállítását is sürgette, amiket mindössze három hónappal ezelőtt, a szigorú spanyol szabályozások feloldása után számoltak fel.

A fővárosban nő a fertőzöttek száma, így Madrid 37 kerületében 850 ezer embert tiltottak el a környékük elhagyásától, ami alól a munkavégzés jelent kivételt. 

Az új esetek egyharmadát egyébként a madridiak adják Spanyolországban. A város az országos 432 koronavírus miatti halálesetéből 144-et jelentett, ami miatt néhány madridi intenzív osztály is kapacitáshiánnyal küzd.

A tüntetők a korlátozások ellen tiltakoztak, mert szerintük a lezárás a főváros egyik legszegényebb negyedét érinti, valamint azzal vádolják a spanyol kormányt, hogy másodrendű állampolgárként kezeli őket. Madrid polgármestere, Jose Luis Martinez-Almeida tagadta a vádakat.

Rovatok