Index Vakbarát Hírportál

Tajvan provokációnak minősíti a kínai berepüléseket

2020. szeptember 22., kedd 13:57

Tajvan nem tűri, hogy idegenek megsértsék a légterét – szögezte le a tajvani elnök kedden, a Tajvani-szoros középvonalán lévő katonai bázison tett látogatása során, nem sokkal azt követően, hogy a hét végén kínai harci repülőgépek sorozatban már a második napon repültek át a területen.

Tajvan képes megvédeni a területét

– jelentette ki Caj Jing-ven, s egyúttal provokációnak nevezte a kínai harci repülőgépek mozgását.
A tajvani védelmi minisztérium hétfőn leszögezte: fenntartja magának a jogot, hogy fenyegetés esetén akár katonai erővel is megvédje magát.

Ugyancsak hétfőn Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője Tajvant Kína elidegeníthetetlen részének nevezte.

Jospeh Vu tajvani külügyminiszter kedden azt vetette a kínai külügyminisztérium szemére, hogy az ehhez hasonló kijelentések aláássák a térségben a status quót, éppen úgy, „ahogy Kína lerombolta az »egy ország, két rendszer« elvét Hongkongban az itt bevezetett nemzetbiztonsági törvény által”. Vu sürgette továbbá a nemzetközi közösséget, ítélje el a kínai manővereket – írja az MTI.

A kínai műveletek egybeesnek azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogatott a Kína által sajátjának tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön érkezett Tajvanra, ahol pénteken találkozott a tajvani elnökkel és más magas rangú tisztségviselőkkel.

Miközben az amerikai–kínai kapcsolatok egyre feszültebbek, a múlt hónapban Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter is Tajvanra látogatott. Azar személyében ezzel 1979 óta a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő utazott a szigetre. A tajpeji kormány tájékoztatása szerint a látogatás alatt kínai harci repülőgépek közelítették meg Tajvant. A gépeket ekkor légvédelmi rakétákkal célba vették a szigetről, a tajvani légierő felszálló gépei pedig távozásra kényszerítették azokat a szóban forgó területről.

Rovatok