Index Vakbarát Hírportál

A kárpátaljai magyarok fogják eldönteni, hogy az Orbán-kormány blokkolja-e a NATO-ukrán kapcsolattartást

2020. szeptember 23., szerda 15:33

Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter Ungváron, miután tárgyalt ukrán kollégájával. Szijjártó Péter közölte: a jóindulat jeleként ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak. Hozzáfűzte: magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig – tudósított a távirati iroda.

Szijjártó Péter utalt arra is, hogy hat év alatt kilencven milliárd forintot adott a magyar állam ukrajnai fejlesztési programokhoz. Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, fenntartja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, garantálja az ukrán állampolgárok tranzitját Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába.

Szijjártó Péter megjegyezte, örömmel vette ukrán kollégája megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar „sikertörténetté” kell tenni. „Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra” - mondta.

Szijjártó Péter beszélt arról is, Magyarország „örömmel feloldaná” az ukrán-NATO-kapcsolattartás blokkolását. Szerinte ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek, megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, van reális esély arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában „jóval szélesebb kérdés”, ami nem csak a magyar kisebbséget érinti.
    

Rovatok