Index Vakbarát Hírportál

Kínai kémet fogtak a New York-i rendőrségnél

2020. szeptember 23., szerda 08:52

Szövetségi ügynökök tartóztattak le egy közösségi ügyekkel foglalkozó rendőrt New Yorkban, és óvadék nélkül tartották fogva. A vád szerint a Kínai Kommunista Pártnak kémkedett, pénzt csalt ki és hivatalos kihallgatást akadályozott.

A harminchárom éves kínai férfi, Baimadajie Angwang szoros szálakkal kötődik a Kínai Kommunista Párthoz a bírósági dokumentumok szerint. Az NBC News információi szerint Angwang, akinek a szülei nyugdíjazott tagjai a Kínai Kommunista Pártnak, „helytelenül kapott amerikai állampolgárságot”, amit úgy szerzett meg, hogy üldözött tibeti menekültnek adta ki magát. A rendőrségnél és az amerikai hadseregnél betöltött pozícióját arra használta, hogy a New York-i rendőrség nem nyilvános, belső ügyeiről bizonyos kínai vezetőknek jelentsen.

Az állítólagos Kínai Népköztársaság által elkövetett kínzás és üldöztetés ellenére a szövetségi vizsgálat kiderítette, hogy Angwang többször is visszautazott a Kínai Népköztársaságba, mióta megkapta menekült státuszát

– állítja a Szövetségi Ügyészség egyik dokumentuma. Az ügyészség szerint ezek az információk nem egy olyan személy viselkedésére utalnak, aki tart a Kínai Népköztársaság megtorlásától. Azt támasztják alá, hogy az állampolgárságot nem létező okok miatt kapta meg Angwang.

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin kitalációnak nevezte az Angwang elleni vádakat. Közölte: „ez egy újabb rágalmazó kampánya az Egyesült Államoknak Kína ellen”.

A New York-i rendőrség képviselője, Dermot Shea azt nyilatkozta, hogy „Angwang megszegett minden esküt, amit az Egyesült Államokban tett”.

Rovatok