Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen rendőr ellen emeltek vádat az intézkedés közben meghalt amerikai ápolónő ügyében

2020. szeptember 23., szerda 23:22

Egyetlen amerikai rendőr ellen vádat emeltek, két másik kollégája esetében pedig ejtették a vádat a kentuckyi Breonna Taylor afroamerikai ápolónő rendőri intézkedés közben történt halálának ügyében – jelentette be Kentucky főállamügyésze, Daniel Cameron a szerda délután tartott sajtókonferenciáján.

A 26 éves Taylorra március közepén a kentuckyi Louisville városban lévő otthonában lőttek rá többször is a házkutatást tartó rendőrök. A három rendőr kábítószert keresve, házkutatási paranccsal érkezett a lakásba éjjel, és amikor a nő barátja, Kenneth Walker tüzet nyitott rájuk, azonnal visszalőttek. Taylort hat lövés érte, a helyszínen meghalt.

Az államügyész szerdán bejelentette, a vádesküdtszék Brett Hankison nyomozó ellen vádat emelt, míg két kollégája, Jonathan Mattingly őrnagy és Myles Cosgrove nyomozó ellen nem történt vádemelés. A vizsgálat ugyanis igazolta a rendőrök azon állítását, miszerint a kentuckyi törvények értelmében jogosan használták a fegyverüket. Cameron szerint igazolható volt a halálos lövések leadása, mivel Walker lőtt rájuk.

A Taylor-gyilkosság még márciusban történt, de csak májusban kapott országos nyilvánosságot az Egyesült Államokban, azután, hogy Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt az afroamerikai George Floyd. Azóta a részben a rendőri erőszak ellen szervezett demonstrációkon Floyd arcképe mellett Taylor fotóját is magasba emelték a tüntetők. A mugellói Forma–1-es nagydíjon aratott győzelme után Lewis Hamilton azt üzente pólóján: „Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort”.

A szintén fekete Cameron a vizsgálati eredményekről azt nyilatkozta: a korábbi hírekkel ellentétben a három rendőr nem betört a lakásba, hanem kopogott az ajtón, és hangosan jelezte érkezését. Majd, miután nem jött válasz, betörték az ajtót. Elsőként Mattingly lépett be, akire Taylor barátja fegyvert fogott, és rá is lőtt, megsebesítve a rendőrt. Erre válaszolt lövésekkel a többi rendőr is. A főállamügyész azt is elmondta, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Hankison fegyvere végzett Taylorral. Kétségtelen, hogy ez gyomorszorító, érzelmekkel telített eset – fogalmazott.

Júniusban a louisville-i rendőrség elbocsátotta Hankisont, a másik két rendőrt pedig adminisztratív munkakörbe helyezték át. Taylor családja pert indított a városi rendőrség ellen, Greg Fischer demokrata párti polgármester pedig szeptemberben bejelentette, hogy 12 millió dolláros kártérítést fizetnek a családnak. Közben gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Taylor barátja, Walker ellen.

Cameron sajtótájékoztatója után a Taylor család ügyvédje, Ben Crump – aki Floyd családjának is az ügyvédje – szintén sajtókonferenciát tartott, amelyen felháborítónak és sértőnek nevezte, hogy mindössze egy rendőr ellen emeltek vádat.

Szerda délután újabb demonstráció kezdődött Louisville-ben a rendőri erőszak ellen. Fischer polgármester három napig tartó, este kilenc órától kezdődő kijárási tilalmat rendelt el a városban.

Rovatok