Index Vakbarát Hírportál

Gyerekük születésekor kötelező lesz szabadságot kivenni az apáknak Franciaországban

2020. szeptember 23., szerda 18:17 | aznap frissítve

A jelenlegi 14 napról 28 napra nő az apáknak járó gyermekgondozási szabadság Franciaországban, és ebből legalább egy hetet kötelező lesz mindenkinek kivennie a gyereke születésekor – jelentette be szerdán  Emmanuel Macron. Az elnök a nemek közti egyenlőséggel indokolta a piac működésébe való állami beavatkozást, és lépését nagy ügynek értékelte.

Az idő alapvető tényező a gyerek és szülei közötti fontos kapcsolat kialakításában. A jelenlegi 14 nap túl rövid.

A gyerek születésekor az apa vagy a második szülő júliustól kétszer több, azaz 28 nap fizetett szabadságra jogosult. Ikrek születésekor további hét nap jár. A kötelezővé tett szabadság éves költsége több mint félmilliárd euróra rúghat, amit a társadalombiztosítási rendszer fog állni. A gyerek születését követő háromnapos szülési szabadságot továbbra is a munkáltatót terheli, de a további 25 napot visszatéríti a társadalombiztosítási rendszer. Ennek terhe – akárcsak a legtöbb ilyen munkaerőpiaci beavatkozást követően – a fogyasztói árakba és a munkavállalók bérébe fog beépülni. Amennyiben egy munkáltató nem tartja tiszteletben az újabb kötelezettséget, 7500 eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Franciaországban az ilyen típusú törvényeknek már évtizedes múltja van; 2002-ben vezették be először a 11 napos apaszabadságot, amely a háromnapos születési szabadság után volt kivehető. A szülési szabadság az anyák számára jelenleg 16 hétig tarthat.

A francia apák 67 százaléka veszi ki az apaszabadságot a gyereke születésekor. Ez az arány nem változott, amióta erre lehetőséget biztosít a törvény.

Rovatok