Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump szerint a 2020-as választás a legfelsőbb bíróságon ér majd véget

2020. szeptember 24., csütörtök 06:29

A 2020-as választás a legfelsőbb bíróságon ér majd véget – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban egy rendezvényen.

Az elnök az 1961-ben, a Kuba ellen a Disznó-öbölben megkísérelt invázióban részt vett amerikai és kubai-amerikai veteránokat tüntetett ki, és az ünnepség után beszélt a november 3-i választásokról is – írja az MTI. Kijelentette, hogy 

az új legfelsőbb bíró megválasztása éppen azért fontos, mert szerinte az őszi elnökválasztási eredményről az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság dönt majd.

Megismételte korábban már többször hangoztatott álláspontját, miszerint a demokraták a levélben szavazás erőltetésével el akarnák csalni a választást. Amit a demokraták akarnak, az egy szélhámosság, és ez a szélhámosság az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elé kerül majd – fogalmazott, utalva a levélszavazásra. A Fehér Ház ünnepségén jelen volt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor is, aki a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke. Ez a bizottság vezeti majd az új bírójelölt meghallgatását.

A múlt pénteken 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg, a legfelsőbb bíróság liberális tagja és Trump jelezte, hogy még a választások előtt szeretne új bírót. Közölte: mindenképpen nőt jelöl, a jelölt nevét pedig a héten szombaton hozza nyilvánosságra. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője kedden bejelentette, hogy már megvan a szenátusi többség a várható jelölt megszavazásához. Ha ez megtörténik, akkor a testület összetétele 6:3 arányban konzervatív lesz.

Rovatok