Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump nem szereti a szivarokat és a rumot, legalábbis behozatali tilalommal sújtotta Kubát

2020. szeptember 24., csütörtök 06:21

Donald Trump amerikai elnök szerdán bővítette a Kuba elleni szankciókat, ezentúl tilos lesz szivart és rumot is behozni az Egyesült Államokba.  

Az elnök a Fehér Házban jelentette be döntését, miután ünnepség keretében kitüntetett 23 olyan amerikai és kubai-amerikai veteránt, aki részt vett 1961-ben a Disznó-öbölben végrehajtott kubai partra szállási kísérletben – írja az MTI, hozzátéve, az elnök döntése szerint nem engedélyezik a dohányáruk és az alkoholtermékek behozatalát a karibi szigetországból, továbbá a Kubába utazó amerikaiak nem vehetnek igénybe olyan szállodákat, és nem lakhatnak más lakhelyeken sem, amelyek a kubai állam tulajdonában vannak.

Ezek a döntések biztosítják majd, hogy amerikai dollárok ne finanszírozzák a kubai rezsimet – fogalmazott. Leszögezte, hogy a döntések részei az amerikai kormányzat „folyamatos harcának a kommunista elnyomás ellen”. Az amerikai külügyminisztérium napokon belül közzéteszi azoknak a szállodáknak a listáját, ahol amerikai állampolgárok nem szállhatnak meg. „Kormányzatom kiáll minden állampolgár mellett, aki Kubában, Nicaraguában és Venezuelában a szabadságáért harcol, és naponta azon dolgozunk, hogy a földtekének az a része is teljes mértékben szabad lehessen” – hangsúlyozta Trump. Hozzáfűzte, a háttérben egy sor dolog zajlik, de – mint fogalmazott – „most nem beszélhetek ezekről, hamarosan úgyis meglátják”.

Nem ez volt az első ilyen intézkedés

A Trump-kormányzat 2017 januárja óta több olyan intézkedést is hozott, amely lehűtötte a Washington és Havanna közötti, az előző, Barack Obama vezette kormányzat által kialakított baráti viszonyt. 2019 júniusában például széles körű utazási megszorításokat vezetett be, visszafogva a Kubába irányuló amerikai beutazásokat. Washington akkor a többi között azzal is indokolta a döntést, hogy így akar nyomást gyakorolni Havannára a Venezuelának nyújtott kubai támogatás miatt. 2020 elején az amerikai kormányzat elrendelte a Marriott szállodaláncolatnak, hogy zárja be kubai szállodáit.

Elemzők szerint az újabb szankciók nem függetlenek a november 3-i amerikai elnökválasztástól. A Dél-Floridában élő kubai és venezuelai közösségek ugyanis eddig is nagyon jól fogadták Trump szankciós döntéseit, és az elnöknek Floridában mindenképpen győznie kell, ha nyerni akar az elnökválasztáson. Egyetlen republikánus politikus sem nyert elnökválasztást floridai győzelem nélkül Calvin Coolidge elnök 1923-as győzelme óta. A csaknem 14 millió floridai szavazó közül a Pew kutatóintézet felmérése szerint minden ötödik kubai gyökerű. Trump csütörtökön a floridai Tampában tart kampánygyűlést.

Rovatok