Index Vakbarát Hírportál

Homofób megjegyzései miatt vonta vissza az EP egy fogságban lévő belarusz ellenzéki Szaharov-díj jelölését

2020. szeptember 24., csütörtök 20:02 | aznap frissítve

Precedens nélkülinek találja az Európai Parlament eljárását annak a belarusz aktivistának a felesége, akit homofób megjegyzései miatt fosztottak meg Szaharov-díj jelölésétől. Az unió legfontosabb emberi jogi díjára a Fideszt, az MSZP-t és a Momentumot tömörítő európai pártok együtt jelöltek belarusz ellenzékieket, majd szintén egyetértésben húzták ki a listáról Pável Szeverinyec nevét. Mivel a botrányairól elhíresült aktivista jelenleg is egy minszki fogdában van, feleségét értük el. Szerinte férje nem homofób, csak keresztény.

Ritkán van konszenzus az Európai Parlament nagy politikai szekértáborai között, az idei Szaharov-díjazott jelölésében azonban teljes volt az összhang. Az emberi jogi kitüntetést a jobbközép Európai Néppárt, a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) és a liberális Renew Europe is a belarusz demokráciapárti mozgalmat, közöttük az egykori újságírót, Pável Szeverinyecet jelölte a díjra. Az összpárti lelkesedés azonban nem tartott sokáig: valamennyi EP párt visszavonta Szeverinyec jelölését, miután kiderült, az aktivista többször homofób megjegyzései miatt került a belarusz sajtó középpontjába. 

Először az EU Observer írta meg, hogy a három nagy uniós szövetség Szaharov-díj jelöltjeinek listájára egy homofóbiával vádolt újságíró is felkerült. Idén ugyanis az Alekszandr Lukasenko rezsimje ellen küzdő, Szvetlana Tyihanovszkaja elnökjelölt vezette Koordinációs Tanács tagjait jelölték. Ennek a testületnek a tagja Szeverinyec is, akit az EU Observer megkeresésére egy minszki LMBTQ-közösségi vezetője, Nick Antipov így írt le:  

Szeverinyec két kitüntetést érdemel, a Szaharov-, illetve a legnagyobb fehérorosz homofób díját. 

A vélemény meggyőzőnek bizonyult az uniós nagy pártok számára, egyetlen nap alatt kihúzták a jelöltek listájáról a Belarusz Keresztény Demokrácia párt (BCD) vezetőjének nevét. Az EU Observer megkereste a Fidesz európai képviselőinek is helyet adó EPP politikusát, Michael Gahlert. A német képviselő elmondta, nem szerették volna kompromittálni a fehérorosz ellenzék jelölését, ahogyan a Szaharov-díjat sem,

ezért a három európai párt közös döntése alapján kihúzták Szeverinyec nevét a listáról. 

Pravoszláv keresztény az LMBTQ ellen 

Szeverinyec még 2016-ban szólalkozott össze BCD-s párttársával, miután Margarita Tarajkevics blogján az LMBTQ közösséget támadó keresztények ellen szólalt fel. A konfliktust követően a Szabad Európa Rádió belarusz kiadása megkereste a kereszténydemokrata politikust, aki elmondta: 

sajnálja a melegeket, ahogyan - utalva párttársára - a feministákat is.

Úgy gondolom, hogy ők boldogtalan emberek. Egyszerűen elégedetlenek. Sajnálni és segíteni kell őket, hogy a józan ész útjára térjenek. Vannak persze ennél súlyosabb bűnök, a házasságtörés például semmivel sem jobb a homoszexualitásnál. Ez utóbbit a normává tenni nem kell és nem is lehet. Az Úr másképpen rendelkezett a világban.

A Szabad Európa Rádió interjújában Szeverinyec nehezményezte azt is, ahogy – utalva egy transzgender nő történetének feldolgozására – a sajtóorgánum támogatja az LGBTQ-propagandát, azon belül is a „genderppropagandát". 

Az EU Observer cikkében Szeverinyec más botrányaira is rávilágít. A politikus 2019-ben támogatott egy petíciót, amiben indítványozták az LMBTQ „propaganda″ büntethetővé tételét. 2014-ben pedig a PEN-klub ellen indított támadást, miután a szólásszabadságért küzdő, értelmiségieket tömörítő szervezet belarusz központja kiállt az LMBTQ kisebbség jogai mellett.

Megpróbáltuk elérni Szeverinyecet, Facebookon küldött üzeneteinkre azonban felesége válaszolt.

Kiderült ugyanis, hogy az aktivista 

tömegmegmozdulás szervezése miatt vizsgálati fogságban van, ugyanezért pedig büntetőeljárást indítottak ellene.

Az Index kérdésére az aktivista felesége elmondta, meglátása szerint a férje egyáltalán nem homofób, szimplán keresztény, aki keresztény értékeket vall.

– A férjem nélkül azonban nem tudok többet mondani a helyzetről – mondta a politikus felesége, hozzátéve, hogy az EP-ben zajló eljárást precedens nélkülinek tartja.

Szerettük volna kikérni az EPP pártcsaládjába tartozó Fidesz, az S&D-hez tartozó Magyar Szocialista Párt, illetve a Renew Europe kötelekébe tartozó Momentum képviselőinek véleményét a fiaskóról,  azonban többszöri próbálkozásunk ellenére egyikőjüket sem tudtuk elérni. 

A jelöltek végleges listájáról egyébként jövő hét hétfőn dönt az EP külügyi, fejlesztési és emberi jogi bizottsága. Az általuk kiválasztott három fő közül pedig az EP képviselői október 12-ei ülésükön szavazzák meg az idei Szaharov-díjas kilétét. Európai parlamenti forrásunk szerinte azonban már most valószínűsíthető, hogy a belarusz ellenzék lesz a befutó. Forrásunk felhívta figyelmünket arra, hogy miközben a három nagy párt az ellenzéki Koordinációs Tanács tagjait jelölte, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) az augusztusban Litvániába menekül belarusz ellenzéki vezetőt, Szvetlana Tyihanovszkaját javasolta a díjra. Ez pedig jelentősen megnöveli a fehérorosz ellenzékét esélyeit.

Az Identitás és Demokrácia párt jelöltje Najib Mikhael Moussa, iraki egyházi vezető és moszuli érsek, a zöldek pedig hondurasi környezetvédő aktivistákat javasolnak. EP-képviselők egy csoportja lengyel LMBTQ aktivistákat terjesztettek elő a díjra.

 

  

Rovatok