Index Vakbarát Hírportál

Két rendőr megúszta a vádemelést a Taylor-gyilkosság ügyében, újra tüntetnek az amerikai nagyvárosokban

2020. szeptember 24., csütörtök 08:22

Szerda éjjel az Egyesült Államok több nagyvárosában is utcára vonultak, tiltakozásul az ellen, hogy két rendőrt felmentettek, egy ellen pedig nem is gyilkosság, hanem gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat a márciusban megölt 26 éves fekete ápolónő, Breonna Taylor ügyében. A másik két rendőrt, aki szintén lövéseket adott le a márciusi razziában, nem vádolták meg, vagyis egyiküket sem állítják törvény elé Taylor meggyilkolása miatt.

A vádesküdtszék a bizonyítékok alapján úgy döntött: a rendőrök lövései indokoltak voltak, mert az ápolónő Taylor lakásán házkutatásra megjelenő rendőrökre a barátja, Kenneth Walker rálőtt, az egyiküket meg is sebesítette, és ők önvédelemből viszonozták a tüzet. Hat lövést adtak le a 26 éves fekete nőre, aki a helyszínen meghalt. Barátja ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

CNN élő közvetítése szerint New Yorkban, Dallasban, Detroitban, Nashville-ben, Las Vegasban és Atlantában is tüntetnek, néhol több ezer fős tömeg verődött össze.

Taylor szülővárosában, a kentuckyi Louisville-ben a kijárási tilalom ellenére vonultak utcára az emberek. Itt erőszakba fulladt a demonstráció, valakik két rendőrre is rálőttek. Egyiküket műteni kell, de nincsenek életveszélyben, egy támadót őrizetbe vettek. Eközben Atlantában a kivezényelt rohamrendőrök könnygázzal oszlatták a tüntető tömeget. Denverben valaki a tüntető tömegbe hajtott egy kocsival. Senki nem sérült meg, a sofőrt őrizetbe vették.

Az ügyben megszólalt a politikai elit is. Joe Biden demokrata elnökjelölt azzal intett nyugalomra mindenkit, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megindította a vizsgálatot, ők hozzák majd meg a végső döntést az ügyben. Donald Trump a maga részéről azt jelezte, hogy kiáll a két meglőtt rendőr mellett, a szövetségi kormányzat pedig kész a beavatkozásra.

Ami a sportvilágot illeti, a kosárlabdasztár LeBron James azt írta, nem talál szavakat. az amerikai futballista és polgárjogi aktivista, Colin Kaepernick pedig a louisville-i rendőrség feloszlatására szólított fel. 

(Borítókép: Breonna Taylor ügye miatt tüntetők New Yorkban 2020. szeptember 23-án. Fotó: Jeenah Moon / Reuters)

Rovatok