Index Vakbarát Hírportál

Megint szoknyát viselő francia nőkre támadtak

2020. szeptember 25., péntek 14:01

Nyolcvan szociális munkást vesznek fel a francia rendfenntartókhoz, mert elszaporodtak a zaklatási ügyek. Pár nap leforgása alatt több nőt is bántalmaztak, mert az elkövetők túl rövidnek találták a szoknyájukat. Korábbi hasonló esetben muszlimok voltak az érintettek, mindkét oldalon.

Gyorsított eljárásban két hónap, felfüggesztett börtönbüntetésre és 75 óra közmunkára ítéltek, egyben pedig állampolgársági tanfolyamon való részvételre köteleztek Franciaországban egy 18 éves fiatalembert, amiért szerdán fiatal nőket bántalmazott, mert túl rövidnek találta a szoknyájukat – számolt be róla pénteken az LCI francia hírtelevízió honlapja. Az eset az elzászi Mulhouse egy villamosmegállójában történt; a fiatal nők egyikét az elkövető állítólag személyesen is ismerte, megpofozta, a másikkal pedig – aki társa segítségére sietett – dulakodott. 

Nem ritkák az ilyen esetek Franciaországban. 

Egy hete az ugyancsak elzászi Strasbourgban történt hasonló eset: egy diáklányt három fiatalember bántalmazott ugyanezért. Marlène Schiappa, az illetékes francia kormánytag ezek után közölte: a jövő év végéig 80 szociális támogatót vesznek fel a rendőrséghez és a csendőrséghez, hogy segítséget nyújtsanak a bántalmazott nőknek. 

Állampolgári közöny 

A francia médiában nagy visszhangot váltott ki az Elisabeth nevű, 22 éves diáklány ügye, aki a Bleu Alsace rádiónak beszámolt arról, hogyan bántalmazták, nevezték kurvának, szólították fel, hogy süsse le a szemét és hallgasson. 

 De az is megütközést keltett benne, hogy a járókelők semmit nem tettek a védelmére. 

Mintegy tizenöten voltak a környéken, de semmit nem tettek. Se előtte, se közben, sem pedig utána, a mai napig. Mintha semmit nem láttak volna, semmi nem történt volna 

– mondta. 

Gabriel Attal francia kormányszóvivő elítélte az esetet.

Franciaországban olyan öltözékben kell, hogy kiléphessünk az utcára, amilyenben csak szeretnénk. Elfogadhatatlan, hogy ma Franciaországban egy nő veszélyben érzi magát, zaklatják, fenyegetik vagy megverik azért, ahogyan fel van öltözve

– mondta Attal.

Az elkövetők hátterét nem hozták nyilvánosságra, de volt korábbi hasonló eset, amelynek minden érintettje muszlim volt, és a feltételezett elkövető ugyancsak azért háborodott fel, mert erkölcstelennek találta a rövid szoknyát. Tavaly Párizsban történt, hogy egy buszvezető nem engedett felszállni egy lányt, mert hiányosnak találta az öltözetét. Feljelentésre végül nem került sor, de az esetnek külön aktualitást adott, hogy Kamel Bencheikh, ismert algériai író lánya volt az egyik utas, aki nem szállhatott fel a járműre emiatt. 

Rovatok