Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Franciaországban ismét rekordot döntött a napi esetszám

2020. szeptember 25., péntek 07:36

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak – közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

Az előző rekord szerdán volt, több mint 13 ezer napi esetszámmal. A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4-es volt az arány.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé ugrott, amire nem volt példa június 8-a óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, az elhunytak száma pedig 52-vel, 31 511-re emelkedett.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és a Covid–19-fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.
    

Csütörtök este a vendéglátóipar érdekvédelmi szervezetei jelezték, hogy gyorsított eljárásban keresetet nyújtanak be a kormány ellen, amiért „képtelen a krízis kezelésére”.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén – ahol a járvány a legintenzívebben terjed – péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet bezárnak, további 11 nagyvárosban – köztük Párizsban – pedig legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, ami az általános karantént jelentheti

– mondta csütörtök este Jean Castex miniszterelnök a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában. A kormányfő kollektív felelősségvállalásra kérte a franciákat, és jelezte, hogy az átmenetileg bezárásra kötelezett vendéglátóipari egységek mentesülnek a szociális terhek fizetése alól a zárva tartás ideje alatt.

Azt is megerősítette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehéz körülmények közé került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló a nettó fizetése 84 százalékát kapja meg az államtól. Jean Castex az újabb korlátozásokat azzal indokolta, hogy a bárokban a fertőzésveszély háromszor nagyobb, mint az üzletekben.

Rovatok