Index Vakbarát Hírportál

Egy hete tízezer fölött van az új koronavírusos esetek száma Franciaországban

2020. szeptember 27., vasárnap 22:06

Franciaországban az elmúlt 24 órában 11 ezer 123 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ami arra utal, hogy a Covid-19 fertőzés intenzíven terjed az országban–- közölte vasárnap este az egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám több mint egy hete 10 ezer fölött van, csütörtökön 16 ezer 96-tal meg is dőlt a rekord.

A járvány kezdete óta vasárnap 538 ezer 569-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya napról napra nő, vasárnap 7,4 százalék volt.

A Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában 27-en hunytak el, a halottak száma 31 727-re nőtt.

Az egészségügyi hatóságok 1230 járványgócot tartanak nyilván, számuk 47-tel nőtt az elmúlt 24 órában.

A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken és a középiskolákban alakul ki, megelőzve a munkahelyeket és az egészségügyi intézményeket, és 238 idősotthonban is vannak fertőzöttek.

Miközben a szórakozóhely- és bártulajdonosok tüntettek Párizsban a járványügyi korlátozások őket érintő szigorítása ellen, azonnali hatályú „drasztikus intézkedéseket” szorgalmazott hét neves infektológus a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásában annak érdekében, hogy Franciaország elkerüljön „egy olyan második hullámot, amelyet a kórházaknak és az intenzív osztályoknak jóval nehezebb lesz kezelniük, mint a tavasszal az első hullámot”.

Erős járványellenes intézkedések nélkül az intenzív osztályokra kerülő betegek napi száma egy hónap múlva 650 körül lesz, amely a legmagasabb szám volt az első hullám idején, és 1200-ra fog emelkedni november közepére

– figyelmeztettek a szakértők.

Spanyolország, Izrael, Nagy-Britannia, Olaszország az elmúlt két hétben olyan intézkedéseket léptetetett életbe, amely egyes helyeken a karantént jelenti. Az egészségügyi helyzet Franciaországban nem különbözik az ezen országban tapasztalhatótól"

– tették hozzá.

A kormány egyelőre kizárta egy újabb karantén lehetőségét, de csütörtökön szigorította a nagyvárosokban a járványügyi intézkedéseket, köztük Párizsban is, ahol hétfőtől kezdve, legalább két hétig, este 10 órakor be kell zárniuk a kávéházaknak és a bároknak. A második legnagyobb városban, Marseille-ben és a tőle harminc kilométerre található Aix-en-Provence-ban pedig a következő hét hétben egyáltalán nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

(Borítókép: Védőöltözetet viselõ egészségügyi alkalmazottak egy koronavírus-tesztállomáson Montpellierben 2020. szeptember 3-án. Fotó: Guillaume Horcajuelo / MTI / EPA)

Rovatok