Index Vakbarát Hírportál

Húsz év után ismét magyar polgármestere van Marosvásárhelynek

2020. szeptember 27., vasárnap 20:46 | aznap frissítve

Soós Zoltán független jelölt elsöprő győzelemmel szerezte meg mandátumát, már a győzelmi beszédét gyakorolja az új polgármester. Bukarestben a jobbközép leváltotta a baloldal főpolgármesterét. Az RMDSZ tarolt az erdélyi magyarok körében.

A FELDOLGOZOTT ADATOK SZERINT SOÓS ZOLTÁN FÜGGETLEN JELÖLT NYERT.

EZZEL HÚSZ ÉV UTÁN, ELŐSZÖR NYERT MAGYAR JELÖLT A VÁROSBAN.

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.

Cikkünk folyamosan frissül...

Bukarestben a felmérések Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatják a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. A harmadik helyen a főpolgármesteri tisztségért ismét harcba szálló Traian Basescu volt államfő végzett, akinek a támogatottságát 8,6 százalékra taksálták.

A forradalom óta, 30 éve először a PNL megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a helyhatósági választásokon, és először győzte le minden kétséget kizáróan a PSD-t

– jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, az exit-poll-eredmények közzététele után. 

exit poll jelentése

Az exit poll a közvélemény‑kutatásnak az a formája, amikor a választások során az embereket közvetlenül a szavazófülkéből való kilépés után kérdezik meg véleményükről. Az exit poll azért hasznos, mert a tényleges, hivatalos eredményekhez képest hamarabb láthatóak az eredményei, és ebből következtetni lehet a szavazás várható eredményére.

Bukarestnek új főpolgármestere lesz?!
Bukarestben két felmérés is Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani. Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.
Korábban a részvételről és a magyarlakta települések esélyeiről írtunk.

Rovatok