Index Vakbarát Hírportál

A belarusz ellenzék jelképesen beiktatta a saját elnökét, a rendőrök egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre

2020. szeptember 28., hétfő 08:47

A tiltakozás ötvenedik napján ismét százezrek tüntettek Belaruszban. Több városban csuklyás rohamrendőrök csaptak le a tiltakozókra, a Vjaszna jogvédő szervezet szerint Homelben könnygázt, Mahiljauban hanggránátot vetett be a rendőrség a tömegoszlatáshoz. 

A fővárosban már hetedik egymást követő napon vonultak az utcákra a tüntetők, a rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket. Szemtanúk beszámolói szerint Minszk központjába páncélosokat vezényeltek, és több metróállomást lezártak, hogy minél jobban ellehetetlenítsék a tüntetők mozgását. Alekszandr Lukasenko elnök rezidenciája, a Függetlenségi Palota előtt sűrű torlaszt emeltek és számos rohamrendőr őrizte az épületet. 

A demonstrálók azonban fittyet hányva minden akadályra végigmasíroztak a főváros főutcáján.  

Szveta az elnökünk, Szveta elnök, Éljen Fehéroroszország!

– skandálta a tömeg.

A vasárnapi demonstráción akarta ugyanis az ellenzék jelképesen beiktatni saját elnökét a közkeletű gyanú szerint választási csalással hatalomban maradó elnök helyett. Az ellenzék elnökjelöltje az a Szvetlana Tyihanovszkaja, aki a második helyen végzett a választásokon, és a hatalommal szemben álló erőket egyesítő testület, a Koordinációs Tanács vezetője. A Koordinációs Tanács ellen a minszki ügyészség már augusztusban eljárást indított az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és – úgymond – a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység vádjával.  A 37 éves politikus a szomszédos Litvániába menekült, vasárnap onnan intézett most üzenetet támogatóihoz, dicsérve a tiltakozók eltökéltségét, de hangsúlyozva, hogy nem szabad felülni a hatóság provokációinak:

Meg kell állítanunk ezt a rezsimet, és ezt békésen kell tennünk!

Tyihanovszkaja arra szólította fel honfitársait, hogy addig folytassák tiltakozó akcióikat, amíg az ország vezetői bele nem egyeznek új választások megtartásába.

A nyugati országok bírálták a vitatott tisztaságú választásokat, és a tüntetők elleni kemény fellépést. Az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket fontolgat fehérorosz vezetők ellen. Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter viszont vasárnap az ENSZ-közgyűlésében kijelentette, hogy ezekkel az aggodalmakkal csak káoszt és anarchiát akarnak elérni az országban.

Rovatok