Index Vakbarát Hírportál

Az uculok is célkeresztben

2020. szeptember 28., hétfő 14:34

Egy dél-kínai muszlim kisebbség jogait is elnyomja a pekingi központi hatalom. A dél-kínai Hajnan szigetén élő muszlim nemzetiséggel szemben is egyre erőteljesebben lépnek fel – idézi a a South China Morning Post (SCMP) cikkét a Kitekintő.

Az alig tízezer fős, ucul vagy hajnani huj néven ismert közösség tagjait az elmúlt időszakban egyre szorosabb megfigyelés alá vonták, valamint korlátozták körükben a hagyományos öltözékeik, elsősorban a hidzsáb viseletét.

A lapnak név nélkül nyilatkozó, ucul kisebbséghez tartozó személy szerint a hivatalos állásfoglalás szerint egyetlen etnikai kisebbség sem viselhet hagyományos öltözéket az iskolák területén, de mivel a többi Szanjában, Hajnan sziget székhelyén élő kisebbség nem hord hagyományos ruházatot a mindennapokban, így ez az intézkedés rájuk nézve nem jelent különösebb korlátozást. Hozzátette, az ucul kultúrának azonban szerves részét képezi a nők haját eltakaró hidzsáb.

Az SCMP ismerteti az általa „kínaizálásnak” nevezett folyamat újabb lépését. Hírei szerint a hatóságok fokozták a kerületben élők megfigyelését, és szigorúbb korlátozásokat vezettek be az „arab stílusú”, illetve a vallásos építészetre vonatkozóan. Az üzletek utcafrontjáról továbbá el kell távolítani az arab feliratokat, valamint a halal illetve az iszlám  kiírást is. A dokumentum szerint az uculok felügyelete kulcsfontosságú a „társadalmi rend fenntartása”, valamint a „problémák megoldása” céljából.

A fenti intézkedések párhuzamba állíthatóak az ország északnyugati részén, Hszincsiangban élő, szintén muszlim vallású ujgurokkal, vagy a belső-mongóliai területein élőkkel szemben tett lépéseivel és amelyek az etnikai kisebbségek kulturális és nyelvi asszimilációját célozzák.

Miután három iskola több száz ucul diákja tiltakozott a hidzsáb betiltása ellen, a rendelkezést a múlt kedden átmenetileg feloldották.

A South China Morning Post végül kiemeli, az uculok ugyan kis létszámú, a malájjal rokon nyelvet beszélő csoport, de a velük szembeni intézkedések árthatnak Kína délkelet-ázsiai kapcsolatainak, a muszlim többséggel rendelkező Malajzia és Indonézia ugyanis az elmúlt évek során kapcsolatokat épített ki a kisebbség prominens képviselőivel. 

Rovatok