Index Vakbarát Hírportál

Beszéljenek kevesebbet angolul! – szólították fel francia újságírók az Európai Bizottságot

2020. szeptember 28., hétfő 13:37

Versenyelőnyhöz jut az angol nyelvű sajtó – panaszkodtak az Európai Unió eseményeiről tudósító francia újságírók, rámutatva: a szervezet egyre többször használja az angolt hivatalos kommunikációjában.

Az Európai Újságírók Szövetségének (AEJ) francia szekciója – írja a Euronews – szeptember 23-án írt levelében emlékeztette Ursula von der Leyen és Charles Michel európai bizottsági, illetve európai tanácsi elnököt, hogy az alapító okiratok számos európai nyelv kötelező használatát írják elő az EU-intézmények kommunikációja során. Példának az EU tervezett migrációs megállapodását hozták fel, amellyel kapcsolatban kizárólag angol nyelvű anyagok jelentek meg. 

„Egyetlen másik nyelven (francia vagy német) sem jelent meg semmi több, mint két órával a hivatalos bejelentés utánig. A nap végére is csak egy kétoldalas sajtóközlemény volt elérhető franciául. Ez teljesen aránytalan és nem teszi lehetővé a gyors reagálást, ami nélkülözhetetlen eleme a hivatásunknak. Ez egyre inkább elfogadhatatlan a számunkra, mivel ez nem elszigetelt eset, hanem gyakorlat , amely mostanra rendszeressé vált, különösen azóta, amióta Ön az Európai Bizottság vezetője”

– hangzik a levél.  Az AEJ francia szekciója ezen túl  azzal érvel, hogy a mindössze egyetlen nyelven folytatott kommunikáció megkönnyíti a dezinformációt, és más országok – ideértve Oroszországot, Kínát, sőt még az Egyesült Államokat is – rendszeresen tesznek közzé dokumentumokat más nyelven, például franciául, spanyolul és németül. 

Rovatok