Index Vakbarát Hírportál

Hegyi-Karabah: az EU elfogadhatatlannak tartja a külső beavatkozást

2020. szeptember 28., hétfő 16:54

Az Európai Unióban ma a Hegyi-Karabah kérdése került terítékre – adta hírül az MTI. Az Európai Bizottság aggodalommal tekint a kiújult összecsapásokra, mert veszélyezteti a Kaukázus stabilitását, de bármiféle külső beavatkozást elfogadhatatlannak tart – mondta Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben. Hozzátette:

Nem hagyhatjuk, hogy bárki is hasznot húzzon az ott folyó harcokból.

Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője felhívta az örmény és az azerbajdzsáni külügyminisztert, és minden féllel próbál majd egyeztetni, aki segíthet a konfliktus békés megoldásában.

Az örmények azzal vádolták Törökországot, hogy közvetlen fegyveres támogatást nyújt Azerbajdzsánnak, de az EU-szóvivő szerint erre még nincsenek bizonyítékok.

Az örmény többség által lakott Hegyi-Karabahban vasárnap robbantak ki harcok. A terület 1991-ben a Szovjetunió széthullásakor szakadt el Azerbajdzsántól, akkor rögtön kitört a háború.

Azóta Hegyi-Karabah vitatott térség, amelyet csak a hozzá hasonló oroszbarát szakadár államok ismernek el, mint Abházia és Dél-Oszétia.

Egyelőre még nem világos, mi indította el a háborút, mindkét fél azt állítja, hogy csak visszalőtt. Mindkét országban rendkívüli állapotot vezettek be.

Rovatok