Index Vakbarát Hírportál

Hitlerező demokrata, szélsőbalozó Trump-hívő: előszavazók hüledeznek Amerikán

2020. szeptember 28., hétfő 10:11

Donald Trump? Becstelen. Joe Biden? Alkalmatlan báb. Az elnököt bírálják a bevándorláspolitikájáért, de olyan indiai bevándorló is a kamera elé állt, aki dicséri. Az Index az amerikai külügyminisztérium riportprogramjának magyarországi partnereként kapott vágatlan videóanyagokat, amelyeket Washington két virginiai elővárosában rögzítettek előszavazókkal. Ezekből válogattunk, szerkesztve.

Még mindig több mint egy hónap van hátra az amerikai elnökválasztásig, de Virginiában már javában zajlik az előszavazás. 2016-ban Hillary Clinton néhány százalékponttal megverte ott Donald Trumpot, most pedig Joe Biden fölényesen vezet az elnök előtt ebben a szövetségi államban az utóbbi hetek felméréseinek átlagában

Az Arlingtonban, illetve Fairfaxben – Washington észak-virginiai elővárosaiban – voksoló amerikaiakkal készült utcai riportokból két különböző Amerika képe bontakozik ki. A legtöbben nyíltan megmondják, kire adták le voksukat, míg azonban egyesek mihamarabbi változást sürgetnek a Fehér Házban, mások a demokraták hatalomra jutásától féltik az országot.

Van, aki grasszáló nácikat lát. 

Nagyon érdekel a történelem, és mindig is feltettem a kérdést, hogyan jutott hatalomra Hitler? Hogyan támogathatott a jó német nép egy ilyen személyt? Ma a saját országunkban is ezt látjuk. Egy csomó, a fehér felsőbbrendűséget hirdető ember, neonácik, szélsőjobboldaliak nyugodtan a felszínre merészkedtek, és nyíltan kifejezésre juttatják a véleményüket

– mondja Arlingtonban egy Alexi Bustillo nevű fiatalember, aki Joe Bidenre szavazott.

ALEXI BUSTILLO (Arlington, Virginia)

Ő úgy véli, árad a gyűlölet a Fehér Házból, és az ország a rossz irányba tart. Mint számos más megszólaltatott választópolgár, Bustillo is aggódik a 

A levélszavazás, amivel az idén 60-80 millióan is élhetnek, elsősorban a republikánusokat aggasztja. Trumpot például annyira, hogy azt sem ígéri biztosra, egyszerűen átadja majd a hatalmat, ha őt hozzák ki vesztesnek. Jogi csatákra lehet majd számítani. 

Mark Stanga, szintén arlingtoni demokrata szavazó is nyugtalan, de nem maga a levélszavazás, hanem az azzal kapcsolatos kétségek élesztgetése miatt. 

MARK STANGA (Arlington, Virginia)

A fő aggodalmam a levélszavazással kapcsolatban az, hogy azáltal, hogy komoly üggyé vált, a választás után az eredmény megkérdőjelezésének igazolására használhatják esetleg fel. Magához a levélszavazásnak az integritásához nem fűzök aggodalmakat. Szerintem teljesen megbízható

– állítja. 

Brett Holbrook a '90-es években szavazott utoljára a demokratákra, és azt valószínűsíti, többet már az életben nem fog.

BRETT HOLBROOK (Fairfax, Virginia)

Szerinte a demokraták egyre vadabb dolgokat találtak ki az utóbbi időben, például hogy a republikánusok még a vizet is mérgezik, vagy rasszisták. 

Az évek során ez egyre csak rosszabb lett, őszintén szólva a gyomrom is felfordul tőle

– így a hosszú szakállas, középkorú fairfaxi férfi.

Betartott ígéretek kontra lapítás az alagsorban 

A szintén republikánus szavazó Bobby Stephens mintha csak tankönyvből olvasná, amit mond:

Donald Trump többet ért el, mint bármely más elnök az én életemben… Joe Biden mentálisan és fizikailag képtelen arra, hogy ellássa az (elnöki) hivatalból adódó feladatokat.

Stephens szerint Biden még kampányolni sem hajlandó rendesen, inkább meghúzza magát a háza alagsorában, ahová a koronavírus-járvány miatt kényszerült korábban.

BOBBY STEPHENS (Fairfax, Virginia)

A Covid–19 következtében már több mint 200 ezren haltak meg az Egyesült Államokban, és így vagy úgy, a járvány a választásokra is rányomja a bélyegét. 

Anita Dosik nem árulta el, kire voksolt, de a szavaiból kiderül, hogy egészen biztosan nem Trumpra: 

Azt hiszem, az egész országnak el kell gondolkodnia azon, hogy mennyit változott, milyen irányban tart, és valójában mi vagyunk azok, akik változást érhetünk el. 

ANITA DOSIK (Arlington, Virginia)

Bevándorláspolitika pró és kontra 

A Trump-kormány egyik legvitatottabb politikája a bevándorlási, többek között nagy felhördülést keltett

Az arlingtoni demokrata szavazó Aditya Goyal úgy véli,

a jelenlegi adminisztráció nem nyílt és tisztességes módon kezeli a bevándorlást. 

ADITYA GOYAL (Arlington, Virginia)

De megszólal utcai riportban egy Indiából 28 éve Amerikába érkezett férfi, Vinson Palathingal is, aki éppenséggel a demokraták hatalomra jutásától tart. 

VINSON PALATHINGAL (Fairfax, Virginia)

A múltban Obamát támogattam, nem vagyok született republikánus vagy bármi ilyesmi, de veszélyben forognak jelenleg mindazok a dolgok, amelyekért idejöttem, különösen, hogy a szocialisták átveszik a hatalmat a Demokrata Pártban. Bident a demokrata szocialisták bábujának tartom

– mondja. 

Rovatok