Index Vakbarát Hírportál

Szigorítanak a lengyel járványügyi intézkedéseken

2020. szeptember 29., kedd 19:59

Szigorítanak a járványügyi intézkedéseken Lengyelország fertőzöttebb járásaiban – jelentette be kedden Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Az intézkedések a „piros” és „sárga” járásokat érintik, vagyis olyan térségeket, ahol az elmúlt két hétben több mint 12, illetve 6–12 új esetet jegyeztek fel 10 ezer lakosra számítva.

Jelenleg a 380 lengyelországi járás közül kettő minősül „pirosnak”, 18 pedig „sárgának”. A piros járásokban eddig is érvényes intézkedések mellett korlátozni fogják a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, az éttermeknek, a bároknak este 10-kor be kell zárniuk.

A sárga zónákban viszont kötelező lesz szabadtéren is szájmaszkot viselni, ami eddig csak a pirossal jelzettekben volt kötelező. Az ország más részeiben csak a zárt terű nyilvános helyeken kötelező a száj és az orr eltakarása.

A piros járásokban megmarad a gyülekezésre és az esküvőkre vonatkozó 50 fős létszámkorlátozás. A sárga zónákban százról 75-re, országszerte 150-ről százra szűkítik a maximális létszámot.

Adam Niedzielski jelezte: a fertőzések napi növekménye a közeljövőben ezer felett maradhat a közel 38 millió lakosú Lengyelországban.

Az egészségügyi tárca kedden 1326 új fertőzésről számolt be, míg pénteken 1587 új esetet jegyeztek fel, ami a legmagasabb napi növekmény a koronavírus-járvány kitörése óta. A járvány idején a legtöbben, negyvenen április 24-én hunytak el, kedden viszont 36 halálesetről adtak hírt. Az elhunytak közül harmincan krónikus betegségekben is szenvedtek.

A kórházakban 2399 embert kezelnek a koronavírus miatt, 141 Covid–19-beteg van lélegeztetőgépen. Egy nap alatt a kórházban kezeltek száma 94 fővel, a lélegeztetőgépre szorulóké tizeneggyel emelkedett.

Lengyelország a 43. legfertőzöttebb ország a világon és a 12. Európában. Eddig közel 90 ezren fertőződtek meg, 2483 ember hunyt el, és 69 ezren gyógyultak meg.

Rovatok