Index Vakbarát Hírportál

A Charlie Hebdo szerkesztőségét akarta felgyújtani a pénteki támadás pakisztáni gyanúsítottja

2020. szeptember 29., kedd 19:07

Az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt vette a fejébe, hogy felgyújtja a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét az a pakisztáni férfi, aki a négy nappal ezelőtti párizsi támadás gyanúsítottja – közölte sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási főügyész.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint Zaheer Hassan Mehmood pakisztáni gyanúsított beismerte, hogy korábban hazudott a személyazonosságáról, és valójában 25 éves, nem pedig 18, ahogy azt eredetileg állította. A férfi ellen terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet és terrorcselekmény gyanúja miatt kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezést.

A férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. A pénteki két sebesültet kórházba szállították, nincsenek életveszélyben.

A támadó az ügyész tájékoztatása szerint eredetileg fel akarta gyújtani az épületet, miután azt hitte, hogy továbbra is ott működik a lap. A gyanúsított a kihallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napokban pakisztáni videókat nézett a Mohamed-karikatúrák újraközléséről, ami óriási visszhangot váltott ki Pakisztánban, és emiatt bosszút akart állni a Charlie Hebdón.

A lap az újraközlést ahhoz időzítette, hogy szeptember 2-án elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői, 14 vádlott ellen. A lap, amelynek szerkesztősége titkos helyen kezdett újra működni a 2015-ös terrormerényletet követően, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott, azóta is, hogy nemrég ismét megjelentette a vitatott karikatúrákat.

A pakisztáni férfi több alkalommal is terepszemlét tartott a helyszínen. A támadás reggelén egy párizsi elővárosban egy hentesbárdot, egy kalapácsot és három üveg lakkbenzint vásárolt. Az üzletek térfigyelő kamerái szerint egyedül ment az előkészületi beszerzésekre.

Az volt az eredeti elképzelése, hogy bemegy az újság irodájába, ha szükséges, a kalapács segítségével, és felgyújtja a benzines üvegekkel. Az épület elé érve azonban észrevette az áldozatait, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdónál dolgoznak, végül úgy döntött, hogy megtámadja őket

– foglalta össze a férfi tervét az ügyész.

A feltételezett támadó egy szeptember 25-én rögzített és az internetre feltöltött kétperces felvételen előzetesen vállalta tettét, és elmondta, bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt terrortámadás érte 2015 januárjában. A férfinak nincs kötődése semmilyen terrorszervezethez.

Borítókép: Rendőrök evakuálják az embereket a helyszín közeléből 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztőségének környékén. A támadót őrizetbe vették. MTI/EPA/Ian Langsdon

Rovatok