Index Vakbarát Hírportál

Közel harminc embert vettek őrizetbe az al-Kaida és az Iszlám Állam támogatásáért

2020. szeptember 29., kedd 21:59

Őrizetbe vettek 29 embert kedden Franciaországban egy terrorfinanszírozási rendszer miatt folyó nyomozás keretében. A feltételezések szerint a gyanúsítottak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek francia tagjainak utaltak át pénzeket Szíriába.

A terrorelhárítási akció keretében 26 megyében 55 házkutatást tartottak a nyomozók, és 29 embert előállítottak. A 22 és 66 év közötti gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy a Szíriában tartózkodó dzsihadista hozzátartozóiknak egy internetes hálózaton keresztül küldtek pénzeket.

Terrorista összeesküvés és terrorizmus finanszírozása gyanújával január 24-én azután indult előzetes eljárás, hogy kiderült,

a még Szíriában tartózkodó francia dzsihadistákat egy szofisztikált pénzügyi rendszeren keresztül pénzelik a hozzátartozóik.

Franciaországban kritopvalutákat vásároltak a hozzátartozók, amelyeknek a referenciáit titkos üzenetekben eljutatták a dzsihadistáknak Szíriába, akik azt bitcoin-oldalakon beváltották.

A nyomozók szerint két 25 éves francia dzsihadista hozta létre a hálózatot. Mielőtt 2013-ban Szíriába utaztak, azzal gyanúsították őket, hogy az al-Kaidához tartozó Hayat Tahrir Al-Sham nevű terrorcsoport tagjai, és ezért elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Távollétükben a párizsi büntetőbíróság 2016 áprilisában tíz év börtönbüntetésre ítélte őket – adta hírül az MTI.

Az ügyvéd szerint a hozzátartozóknak nem volt lehetőségük másképpen pénzt küldeni Szíriába.

Rovatok