Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt

2020. szeptember 29., kedd 17:09

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben, akinek távozását a magyar kormány követeli – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Az ügy előzménye, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke Magyarországot „beteg demokráciának” nevezte, valamint az Európai Unió magyar állampolgárairól úgy nyilatkozott, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt nyilvánítsanak”.

Varga Judit igazságügyi miniszter válaszul közösségi oldalán tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök angol nyelvű levelét, amelyben Věra Jourová kijelentéseire reagált. Az Ursula von der Leyenhez címzett levélben a magyar kormányfő arról tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Věra Jourovát. Egyértelművé tette azt is, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértők Magyarországra és a magyar emberekre nézve is. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan. Mivel az alelnök kijelentései összeegyeztethetetlenek a mandátumával, elkerülhetetlen a lemondása. Amíg ez nem történik meg, Magyarország felfüggeszt minden kétoldalú politikai kapcsolatot Věra Jourovával

– olvasható a miniszterelnöki levél magyar fordítása Varga Judit oldalán.

Dana Spinant szóvivő most megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Věra Jourovát. Az uniós bizottság elnöke ígérete szerint válaszolni fog a levélre.

A jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni 

– foglalta össze a szóvivő. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

Rovatok