Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják a vadállatokat a francia cirkuszokból

2020. szeptember 29., kedd 18:09

Franciaország „fokozatosan” betiltja a vadállatok szerepeltetését az utazó cirkuszokban, a nyérctenyésztést, valamint a delfinek és gyilkos bálnák fogságban való tenyésztését is – jelentette be kedden a francia környezetügyi miniszter. Barbara Pompili szerint az embereknek mára „megváltozott a hozzáállása a vadállatokhoz”. A miniszter nem tudta megmondani, hogy a tervezett korlátozások mikortól lépnek életbe, csupán annyit mondott, hogy a „következő években”. Pompili szerint a kormány nyolcmillió eurós segélycsomagot ad a cirkuszok és delfináriumok számára, hogy segítse a megújulásukat – adta hírül az MTI.

Franciaországban már csaknem 400 helyi önkormányzat rendelt el ilyen korlátozásokat. Országos jellegű tiltás hiányában azonban még most is több tucatnyi cirkuszban tartanak fogságban állatokat, számukat 500 és 1000 közé becsülik a különböző szervezetek.

A nyérctenyésztés betiltása bizonyosan heves ellenállásba ütközik majd. Az utóbbi években a francia szőrmeiparnak amúgy is szembe kellett néznie a luxusdivatházak egy részének szőrmementessé válásával.

Rovatok