Index Vakbarát Hírportál

Podcastunk a Trump–Biden-vita elé: Jeszenszky–Lattmann-párbaj a Fehér Házról

2020. szeptember 29., kedd 17:01

Komcsiforniában a hajléktalanok az utcára piszkítanak, csalni a sötétben lehet a legjobban, egy második amerikai polgárháború pedig a jelen helyzetben egyáltalán nem zárható ki – ilyen és ehhez hasonló erős mondatok is elhangzanak az Index legújabb Kibeszélő podcastjában.

Jeszenszky Zsolt politikai hobbistát, a Pesti TV műsorvezetőjét, kreatív igazgatóját és Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, közéleti szereplőt az első amerikai elnökjelölti vita előtt kérdeztük.

Donald Trump és Joe Biden magyar idő szerint szerda hajnal 3 órakor kezdődő szópárbaját az Index percről percre tudósításban közvetíti, majd elemzéssel is jelentkezünk. Az este folyamán érdemes figyelni Fehér Ház blogunkat is, ahol háttérelemzésekkel jelentkezünk.

Kedvcsináló mondatok a podcasthoz:

Jeszenszky Zsolt: Kerek perec megmondom, hogy Trumpnak drukkolok.
Lattmann Tamás: Én inkább Bidennek, de az ő hívei is úgy fogják nézni ezt vitát, mint az óvodás gyerekek szülei a táncelőadást: ügyes vagy, ügyes vagy, még mindig nem szúrtad el...! Trump debattőri képességei inkább neki kedveznek.
Jeszenszky Zsolt: Érthetetlen, hogy - a közvéleménykutatások dacára - miért gondolja bárki is, hogy Bidennek bármi esélye is volna. Van egy csendes többség, amely a kutatásokban egyáltalán nem jelenik meg.
Lattmann Tamás: Trumpnak alapvetően jóval nehezebb a dolga, mint 2016-ban Clintonnal szemben volt, ugyanis ma már gyenge a meglepetésfaktora. 2016-ban ezt a Demokrata Párt stratégái szúrták el. 

Jeszenszky Zsolt: A Demokrata Párt olyan mértékben balra tolódott, hogy az rengeteg embert taszít. Rasszizmust emlegetve lángba borítják a fél országot.

Lattmann Tamás: Nagy vitákra nem számítok, mindenki a kötelezőt fogja felmondani. Lehet, hogy szakpolitikai szempontból olyan unalmas lesz a vita, mint a fene: mindkét fél defenzívában van.

Jeszenszky Zsolt: Trump esetében az unalmast nehezen tudom elképzelni, de várhatóan mindketten a saját szavazóbázisukhoz beszélnek majd.

Rovatok