Index Vakbarát Hírportál

Tengeralattjáróval ütközhetett az észt komphajó

2020. szeptember 30., szerda 08:57

Huszonhat évvel ezelőtt, 1994. szeptember 28. reggelén sokkoló képek járták be a világot. Az MS Estonia komphajó elsüllyedése után a viharos tengeren úszó roncsdarabok között mentőmellényes holttestek úsztak a hideg vízben. A roncson egy nemrégiben végzett felmérés eredményeit megismerve összeült a finn, a svéd és az észt kormány. A tengeri sírnak számító helyszínre vonatkozó előírásokat kijátszva német zászló alatt végzett kutatás szerint a komphajó valószínűleg tengeralattjáróval ütközött az elsüllyedése előtt.

Az észt és svéd fővárosok között közlekedő komp rendkívül gyorsan, alig fél óra alatt elsüllyedt, 989, túlnyomórészt alvó utasából 852-t magával rántva a mélybe. A 186 főnyi személyzet észt, az 803 főnyi utas jóval több mint fele svéd volt. A teljesen megrakott hajó már indulásakor is enyhén jobbra dőlt a szállítmány rossz eloszlása miatt.

A katasztrófa után lefolytatott vizsgálat szerint a hajótörés idején a Balti-tengeren ősszel szokásos rossz időjárás uralkodott. Az óránként közel 80 kilométeres sebességű szél nagy, 4-6 méteres hullámokat vert. Ez utóbbi azért fontos, mert a környéken mért hullám legnagyobb magassága „mindössze” 7,7 méter volt. A menetrend szerint 14-15 csomós (26-28 km/h) sebességgel közlekedő komphajó vesztét az orr-rámpa leszakadása okozta, amit csak későn észleltek, és mire megszólalt a riasztás, a hajó már félig el is süllyedt. Legalábbis eddig így szólt a hivatalos magyarázat.

Mivel a 852 halálos áldozat egy része a hajón vesztette életét, a roncsot tengeri sírként kezeli az érintett három állam: Finnország, amelynek felségvizein a roncs fekszik, valamint Észtország és Svédország. A helyszín körül az érintett országok hajóiról tilos a merülés. Ezt kijátszva egy forgatócsoport német felségjelzésű hajóval közelítette meg a területet, és távirányítású tengeralattjárója érdekes felfedezést tett: egy négy méter széles és több mint egy méter magas rést talált olyan területen, amelyet eddig nem vizsgáltak.

A kutatás végző szakember szerint a sérülést valószínűleg egy tengeralattjáróval történt ütközés okozta. A hír nyomán összeült az érintett három kormány miniszterelnöke, hogy új vizsgálat lefolytatásáról egyeztessenek.

Rovatok