Index Vakbarát Hírportál

Így szállítják az életmentő oltóanyagokat

2020. szeptember 30., szerda 12:19

Az UNICEF munkatársai rénszarvasháton, biciklin és szamárkordén is eljuttatják a vakcinákat a gyerekekhez. A koronavírus miatt most nehezebb a dolguk.

Hatvannyolc országban 80 millió egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe, miután az UNICEF több mint 30 immunizációs programját kényszerült felfüggeszteni a koronavírus okozta intézkedések és forráshiány miatt. A Covid–19 ellen nincs még vakcina, más halálos betegségek ellen azonban igen, ám ezek a jelenlegi helyzetben nehezebben és drágábban jutnak el a „címzettekhez”, a legvédtelenebbekhez, a gyerekekhez. Az UNICEF együttműködő partnereivel a világ gyerekeinek felét oltja be, ezek a vakcinák évi 2,5 millió kiskorú életét mentik meg.

Tavaly 14 millió csecsemő maradt oltás nélkül, míg 6 millióan csak az oltások egy részét kapják meg. Az idén ennél sokkal rosszabbak a kilátások. A globális Covid–19-járvány soha nem látott kihívások elé állította az alapvető védőoltások beszerzését és szállítását világszerte. Az UNICEF Magyarország idehaza is kampányt indított, hogy így támogassa forrásokkal az életmentő immunizációs munkát.  

A vakcinák szállítását minden esetben helyi, a körülményeket jól ismerő munkatársak végzik. A koronavírus-járvány alatt sok oltóközpont bezárt, a tömegközlekedés nem működik, az emberek félnek kimozdulni, a vakcinákat az egészségügyi dolgozók tényleg háztól házig viszik – bárhol is legyen az a ház. Az UNICEF munkatársainak gyakran saját testi épségüket kockáztatva, mocsáron, hegyeken és folyókon keresztül kell átkelniük, hogy teljesítsék küldetésüket.

A vakcinák szállítása speciális körülményeket igényel. Az oltóanyagokat szigorúan 2 és 8 Celsius-fok között szükséges tárolni.

Mongóliában az egészségügyi dolgozók rénszarvasháton szállítanak kanyaró és rubeola elleni védőoltásokat a távoli Khövsgöl Aimag tartományba. A tél közeledtével egyre nehezebben tudják megtenni a hosszú utat. Mivel sok család otthona autóval nem elérhető, sokat gyalogolnak, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szelik át.

Az UNICEF Magyarország is harcot folytat az immunizációs programok folytatása érdekében. Most bárki részt vehet ebben a küzdelemben. 

Rovatok