Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a kölcsönös respekt: Jeszenszky és Lattmann visszatér a Trump–Biden-vitára

2020. szeptember 30., szerda 13:03

Joe Biden egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet Donald Trumppal szemben kettejük első, hangvételében ugyanakkor az elnökjelölti vitához méltatlan szópárbaján. Így látta a clevelandi kilencven percet Jeszenszky Zsolt és Lattmann Tamás.

Jeszenszky Zsoltpolitikai hobbista, a Pesti TV műsorvezetője, kreatív igazgatója ésLattmann Tamás nemzetközi jogász, közéleti szereplő az első amerikai elnökjelölti vita előtt volt az Index Kibeszélő podcastjának vendége

Donald Trump és Joe Biden magyar idő szerint szerda hajnali vitája után ismét megkerestük őket, hogy megtudjuk, milyennek látták a szópárbajt. 

Ki nyerte a vitát? 

JZS: Nehéz kérdés, egyértelmű győztes nincs. Meglepett, hogy Biden várakozáson felül jól szerepelt, nem beszélt hülyeségeket. Néha elakadt a nyelve, de ezek csak nyelvbotlások voltak, nem agyzárlatok. Trump kicsit alulmúlta a hozzá fűzött várakozásokat. 

LT: Voltak bizonyos pontjai a vitának, amikor majdnem elaludtam. Egy-egy csavarnál ébredtem fel. Nincs egyértelmű nyertes, mindenki a ráosztott szerepet próbálta eljátszani. Érzésem szerint ez most Bidennek sikerült jobban, Trump időnként túlzásba vitte a dolgokat. Sokszor került felesleges vitába a moderátorral. 

Számos visszhang szerint rendkívül durva volt a hangnem, Trump és Biden főleg egymást szidalmazta. Ezt ti is így láttátok-e, vagy ez a hangvétel nektek  elmegy? 

JZS: Ez így van. Nekem elmegy, de csak azért, mert nincsenek illúzióim. A vita leképezte a jelenlegi politikai állapotokat. Megszűnt a respekt egymás irányába. Korábban is voltak ilyen alkalmakkor személyeskedésbe forduló ütésváltások, de kétségtelen, hogy ez a mostani túllépett a korábbi szinteken. A műsorvezető, Chris Wallace elfogult volt Biden irányában, Trumpon olyasmiket is számon kért, amiket a demokrata jelöltön nem. Trumpon számon kérte a Proud Boys radikális jobboldali, de marginális szervezetet, Bidenen nem a Proud Boysnál jóval tevékenyebb Antifát. 

LT: Nekem személy szerint belefér, a tűréshatárom az átlagnál magasabb. Mindenesetre a közösen meghatározott szabályok ilyen mértékű semmibe vételére – ami időnként jól láthatóan indulatból történt – korábban nem volt példa. A hangvétel rettenetesen méltatlan volt. Biden most meglepően sokat alkalmazta azt a technikát, amely az eddigi vitákon nem volt jellemző: ignorálta a vitapartnert, és nyíltan a saját hallgatóságához beszélt. Ezt lépte Trump szokásos pukkancskodására. Az elnök láthatóan nem volt hozzászokva, hogy így átnéznek felette. 

Mi következik mindebből a jövőbeni vitákra nézve? 

JZS: Most elmaradt (az esetleges teljesítményfokozó szer használatát mérő – a szerk.) drogteszt, illetve a fülbe rejtett esetleges elektronikus eszközök vizsgálata, amit a republikánus oldal szorgalmazott. Igaz, hogy Biden sem kapta meg a kért két szünetet, bár jól bírta a 90 percet. Láthatóan féltik őt. Elképzelhető, hogy kihátrál a következőkből, arra hivatkozva, hogy lám, Trumppal nem lehet értelmesen vitatkozni. Ez minden bizonnyal jól rezonál a demokrata szavazók egy részénél. 

LT: Egy-két módosítást alkalmazhatnak a vitapartnerek felkészítésében. Nem biztos, hogy lesz még vita, noha le van kötve két további alkalom is. Azzal, hogy Biden nem követett el nagyobb hibát, tudta stabilizálni a demokrata szavazótábort. Utólag megkérdezték Bernie Sanderst (Biden demokrata előválasztási ellenfelét – a szerk.), aki talán ennyire határozottan nem foglalt még állást pártja elnökjelöltje mellett. Hangsúlyozta, hogy az esetleges véleménykülönbségeiket most félre kell tenniük a demokratáknak. 

(Borítókép: Index Kibeszélő című podcastjének felvétele az Index szerkesztőségében. A résztvevőket, Jeszenszky Zsoltot és Lattmann Tamást kérdezi Szőcs László, az Index külpolitikai újságírója Fotó: Isza FErenc)

Rovatok