Index Vakbarát Hírportál

Navalnij-ügy: moszkvai bírálat Berlinnek

2020. szeptember 30., szerda 20:19

Moszkva provokatívnak tartja Heiko Maas német külügyminiszternek az ENSZ Közgyűlése 75. ülésszakának általános vitája keretében tett bejelentését – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. A moszkvai diplomáciai tárca közölte: felfigyelt a Maas által Oroszország címére kedden intézett „vádakra, fenyegetésekre és ultimátumokra” – írta a távirati iroda.

Az orosz külügyi kommentár szerint „provokatívnak tűnik, hogy az Alekszej Navalnij – orosz ellenzéki politikus – állítólagos, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény által betiltott harci vegyi fegyverrel történt megmérgezésével kapcsolatos alaptalan vádjainak megismétléséhez Németország ezúttal az ENSZ szónoki emelvényét használta fel.

Maas azt mondta, hogy Navalnij megmérgezése „probléma az egész nemzetközi közösség számára”. A német külügyminiszter elítélte a támadást, mint a vegyifegyver-tilalmi egyezmény megsértését, és felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet az ügy kivizsgálásáért. Az Európai Unió fenntartja magának a jogot arra, hogy a történtek miatt szankciókat vezessen be Moszkva ellen.

Rovatok