Index Vakbarát Hírportál

Ne adj el, ne vegyél nagymacskát - azonnali stoppot követelnek a környezetvédők

2020. szeptember 30., szerda 21:21

A tigrisek és a tigrisektől származó termékek illegális vagy rosszul szabályozott kereskedelme a vadorzás miatt veszélyt jelent az utolsó vadon élő példányokra - mondta Arnulf Köhncke, a WWF biológiai sokszínűségért felelős részlegének vezetője a Lipcsei Állatkertben, ahol a világszervezet bemutatta a tigrisek európai unióbeli kereskedelméről szóló jelentését.

Az európai országok, például Belgium, Németország, Franciaország vagy Olaszország, a tigrisek 30 legnagyobb exportőre és importőre közé tartoznak a világon. A jelentés leírja, hogy 2013 és 2017 között szállított 187 élő példány közül 43 adásvétele kereskedelmi célból, például magántenyésztőknél szaporítási céllal történt. Ehhez jön még 73 tigris, melyek cirkuszokba, szabadidőparkokba és utazó showműsorokba kerültek például Vietnamban, Kínában, Szingapúrban, Oroszországban és Törökországban.

A WWF szerint különösen népszerűek a tigrisszőrmék, valamint a péniszek és csontok, amelyek állítólagos gyógyhatásuk miatt kelendőek. A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) ugyanakkor minden tigristermék kereskedelmi célú adásvételét megtiltja.

Az állatkertek információs rendszere szerint 199 tigris él európai állatkertekben, szabadon 3890 példányt tartanak nyilván. Az állatok élőhelyének pusztulása mellett a vadorzás jelenti továbbra is a legnagyobb veszélyt.

Rovatok