Index Vakbarát Hírportál

Tabut döntöttek Thaiföldön: beszóltak a királynak

2020. szeptember 30., szerda 21:57

Precedens nélküli tüntetések zajlanak a sokak számára az olcsó nyaralásról, ladyboyokról és a szexturizmusról ismert, festői szépségű tájakban gazdag délkelet-ázsiai országban. A katonai kormány elleni, reformokat követelő tiltakozások ugyanis megdöntöttek egy tabut: a monarchia és az uralkodó bírálatát.

Két év börtön fenyeget egy amerikai férfit Thaiföldön, aki rossz értékelést írt egy üdülőről. A hotel a délkelet-ázsiai ország drákói rágalmazási törvénye alapján beperelte korábbi vendégét, mondván, hogy az értékelés -amelyben állítólag modern kori rabszolgasággal vádolta a vendéglátó helyet - "koholt, visszatérő és rosszindulatú". A hatóságok pedig komolyan is vették az ügyet. Ha azt hinné az ember, hogy Thaiföldön egy gyalázkodó értékelés miatti börtönbüntetés hallatlanul szigorú, akkor még nem hallott arról, mi történik, ha kedvezőtlenül veszi az ember a szájára a királyi családot. 

A thai társadalomban a királyi család szent és sérthetetlen, imádatuk már gyerekkortól kötelező. Az uralkodót és családtagjait a pompa, az arany, a luxus, és a néptől való teljes elszigetelődés jellemzi. Már-már isteni státuszba emelkednek. Az isteneket pedig az átlaghalandó nem tudja megszólítani, imák, rítusok és áldozatok révén jelezhetik feléjük szerény egzisztenciájukat csupán, amelyre vagy odafigyel az istenség, vagy nem. Ezért számított történelmi fordulatnak, hogy az utóbbi hónapok tüntetésein nem csak megszólították a jelenlegi királyt, de bírálták is, sőt, nyílt reformköveteléseket is megfogalmaztak a fiatalok már.

Isteni pompa életben és halálban

Bhumibol Aduljadezs volt korunk ázsiai Napkirálya. 2016-os halála után egy évig gyászolta a nemzet, majd ötnapos szertartás keretében halotti máglyán égették el.

A máglyát külön erre az alkalomra, 30 millió dollárból (9,3 milliárd forintból) építették. A temetési szertartásra további 60 millió dollár (18,7 milliárd forint) ment el. 

Az ókori egyiptomi fáraók imádatát idézte a királyi krematórium, amely a buddhista és hindu vallásban az univerzum központjának számító Meru-hegyet szimbolizálta. Az épületet mitikus teremtmények és Bhumibol kedvenc kutyáinak a szobrai díszítették. 

A király egyenlő az országgal

A király kutyája (is) szent és sérthetetlen

Egy gyármunkás több évtized szabadságvesztés elé nézett 2015-ben, mert a Facebookon kigúnyolt egy kutyát. Nem akármilyen kutyát, hanem Bhumibol kedvenc, Tongdaeng (Réz) nevű kutyáját, melyet a király évekkel korábban talált egy sikátorban. A néhai király képeskönyvet is írt az ebről, amely egy 2015-ös thai animációs film hőse is lett.

A jelenlegi thai tüntetések a 2014-ben katonai puccsal létrejött kormány ellen irányulnak. A Prajuth Csan-ocsa tábornok vezette junta - amely felváltotta a korábbi, korrupt és nepotista demokráciát - előszeretettel alkalmazta az ország lèse-majesté, azaz felségsértési törvényét, amelynek értelmében a királyi család elleni legcsekélyebb bírálatért is börtönbüntetést szabhatnak ki. A konzervatív, szigorú juntát alapvetően jobban támogatta a királyi udvar, Bhumibolt pedig láthatóan nem zavarták a felségsértési törvények drákói alkalmazása. 

A király kormányának kritizálása a király kritizálása, a király kritizálása – amellett hogy fő bűntett –, pedig a király kormányának kritizálása. Ez egy szimbiotikus kapcsolat.

A junta pedig lèse-majesté alkalmazásával csírájában fojtott el minden gondolatot, amely a politikai és állami berendezkedést bírálattal érte. Volt arra eset, hogy két egyetemi diákot ítéltek két év börtönre, mert olyan színdarabot adtak elő, mely jelképesen a monarchiát bírálta.

Ebben a helyzetben pedig a katonai kormány hozzá is látott hatalmának bebetonozásához: egyebek mellett sajtómédiumokat tiltott be, honlapokat tiltott le, megtiltotta az öt főnél nagyobb politikai gyűléseket, 2016-ban elfogadta a katonaság jogköreit kiszélesítő új alkotmányt

Az alattvalók egyetlen dolga az alázat

A thaiföldi tüntetések februárban vették kezdetüket, miután bírósági határozat született a fiatalok körében népszerű, Új Jövő Pártnak a feloszlatásáról. Ennek az az előzménye, hogy a 2019-es választásokon jól szereplő tömörülést a királyság megdöntésével vádolták meg. A tavalyi parlamenti választások pedig arra voltak hivatottak, hogy helyreállítsák a katonai hatalomátvétel előtti demokratikus berendezkedést, de a választási szabályok a hadsereget támogató, Csan-ocsa vezette Palang Pracsarath pártnak kedvezett, a junta vezetője pedig így az ország kormányfője lett. 

Bár a koronavírus-járvány miatt a tüntetések is abbamaradtak, júniusban új erőre kaptak, miután egy, 2014-ben Kambodzsába száműzetésbe kényszerült demokráciapárti aktivistának nyoma veszett. A tiltakozók szerint a thai kormány számolt le vele, ugyanis az utóbbi néhány évben majdnem egy tucat száműzött ellenzéki tűnt el nyomtalanul. Tavaly decemberben kettőjüket a Mekong folyó vetette partra, gyomrukban betont találtak. 

A nyáron egyre gyakoribbá váló, az egyebek mellett a munkapiaci kilátástalanság miatt elégedetlenkedő egyetemi hallgatók vezette tüntetések augusztusban érték el fordulópontjukat.

A hajbókolásból elege lett a pórnépnek

A 21 éves Panuszaja Szithizsiravattanakul augusztus 10-én felolvasott egy tíz pontos kiáltványt, amely a monarchia megreformálását, erejének jogi korlátozását követelte. 

Ez pedig precedens nélküli fordulat egy olyan országban, ahol a királyi családot államilag emelik isteni szintre. Thaiföld eddigi 19 modern kori alkotmányában egytől-egyig szerepelt: 

Le a tabukkal! 

A thai fiatalság által vezetett tiltakozó mozgalom célja nem a királyság megdöntése, hanem az azzal kapcsolatos tabuké. 

modernizálni akarjuk, társadalmunkhoz igazítani 

– mondta a Panuszaja.

A fiatal egyetemista meglátása szerint a király hatalmának korlátozása az első lépés a demokráciához vezető visszatérésben. A tüntetőknek szeptember 20-án elhelyeztek egy méretes aranykorongot a bangkoki királyi palota mellett, amin az állt: 

A nép kinyilatkozta, hogy az ország az embereké, nem a királyé. 

A korong elhelyezését üdvrivalgással fogadták a monarchia reformját követelők, egyebek között azt skandálták, hogy 

le a feudalizmussal, éljen a nép!

Bhumibol fia és utódja, a 68 éves Maha Vazsiralongkorn király beszámolók szerint korántsem örvend ugyanakkora tiszteletnek mint néhai édesapja. A széles körben tékozló fiúnak tekintett "ifjú" király életének egy jelentős részét külföldön töltötte, falta a nőket, az udvari teendőket pedig félvállról vette. Erkölcsi útmutatónak sem éppen a legmegfelelőbb ember, hiszen negyedik felesége mellé felvett egy ágyast is, aki nem mellesleg a királyi testőrség tagja volt. Az eset rendhagyó volt, mivel thai uralkodó száz éve nem nevezett ki királyi ágyast, a kinevezési ceremónián pedig az ágyas kúszva járt Vazsiralongkorn lábai elé. Az eseményen a királynő is jelen volt, a király mellett ült.

A szóbeszéd szerint a királynak a feleségei mellett egyébként számos szeretője volt, a volt testőr volt az, akit hivatalosan az ágyasává tett. Mondjuk a jelenlegi felesége is a testőre volt. A hölgyek valószínűleg a szó legszorosabb értelmében vették feladatkörüket. 

2016-os trónra lépése óta kiterjesztette hatáskörét, a hadsereg legfontosabb egységeit, valamint

az államkincstárat közvetlen ellenőrzése alá vonta.

Bírálói szerint a kincstárat személyes pénztárcájának tekintő thai uralkodó ráadásul idejének nagy részét Németországban tölti, és szemérmetlenül szórja a thai adófizetők pénzét. 

A monarchia reformját követelők ezért azt akarják elérni, hogy megnyessék Vazsiralongkorn büdzséjét, és válasszák szét személyes vagyonát az országétól. 

Vélhetően a thai fiatalság nem érzi azt a törvényileg érvényesített tiszteletet az uralkodóval szemben, mint az édesapjával. Az aranykorong elhelyezésekor ugyanis Panuszaja megint olyat tette, ami korábban elképzelni sem lehetett Thaiföldön:

beszédében megszólította a királyt. 

Én vagyok az egyik olyan, akit pornak nézel a lábad alatt. Tudatni szeretném veled, hogy a porszemeknek is vannak jogai és hangja.

Éhezők viadala

A thaiok új generációja már nem kér a monarchia konzervativizmusából. Három követelése van az ellenzéki mozgalomnak: 

A három követelés pedig közvetve, de a monarchia intézménye ellen irányul. 

A kormányellenes tüntetéseken ismét előkerült a 2014-es puccs után betiltott három ujjas tisztelgés, melyet a katonai hatalomátvétel elleni tiltakozásnak Az éhezők viadala című könyvből vett jelképe.

A legtöbb thai szerint a három új

  1. a puccs elítélését
  2. a szabadságot
  3. a demokráciát

jelképezi. A tüntetők jelenlegi követeléseinek is megfelel a három ujj, ráadásul ha Az éhezők viadalát vesszük számon, a tisztelgés a tekintélyelvű rendszer elleni lázadás szimbóluma. 

Annyira nem zavaró a fiatalok szemtelenkedése. Még.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Vazsiralongkorn rezsime nem tud, vagy nem akar még mit kezdeni az új tüntetésekkel, és engedékenyebb arcát mutatja. A korong elhelyezését követően Panuszaja átadta a reformköveteléseket tartalmazó levelet a királyi testőrségnek, amely fogadkozott, hogy továbbítja a rendőr-főkapitányságnak. A petíció átnyújtását történelmi pillanatként értékelték a tüntetők, hiszen lényegében,

ha csak a testőrségen keresztül is, de megszólíthatták a királyi udvart. Egy újabb tabut döntöttek meg. 

Jóllehet, a szóban forgó aranykorongot másnap el is távolították, a thai politikai történelmet az utóbbi kilencven évben pedig a "puccs-demokrácia-puccs-demokrácia körforgással" lehet leírni. Ergo, megszokott dolog a tüntetés, a hatalomnak pedig megvannak a módszerei arra, hogy ha már nagyon zavaróak, elfojtsák a tüntetéseket.

Prajuth Csan-ocsa szerint az uralkodó kérésére nem alkalmazzák a felségsértési törvényt széles körben, ami viszont nem azt jelenti, hogy nem vehetik elő a törvényt már nyilvánvalóan megsértő tüntetőkkel szemben. Ha a reformkívánalmaknak pedig eleget akarnak tenni, a thai büntető törvénykönyvben még mindig fel lehet lapozni az úgynevezett zendülési törvényt, mely a lèse-majesté szerepét könnyen átveheti. 

Forrás: npr/Guardian/BBC

Borítókép: Maha Vadzsiralongkorn azaz X. Ráma thaiföldi királyt és feleségét Szuthida királynét valamint a néhai Bhumibol Aduljadezs királyt ábrázoló képek a monarchiát támogató tüntetésen Bangkokban 2020. augusztus 30-án. A rojalisták a korábbi demokráciát támogató a monarchia megreformálását követelő tüntetésekre válaszul kezdtek el szervezkedni. MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Rovatok