Index Vakbarát Hírportál

Románia: uniós támogatás jogállamiságért cserébe

2020. szeptember 30., szerda 19:43

Klaus Iohannis, román államfő helyesli, hogy a jogállamiság betartásától tegyék függővé az uniós támogatások folyósítását.

A román államfő az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatott jogállamisági jelentésére reagálva szólalt fel és mondta, hogy Románia az ebben jelzett hibák kijavítására törekszik, és helyesli, hogy az európai uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek betartásától tegyék függővé.

Az anyagot két uniós biztos és annak hivatala állította össze: az igazságügyért felelős Didier Reynders és a jogérvényesülésért felelős Vera Jourová.  A jelentés elmarasztalja Magyarországot is.

Korábban arról is írtunk, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Věra Jourovával.

Klaus Iohannis román elnök szerdai bukaresti sajtóértekezletén úgy értékelte a jelentést, hogy:

Ilyen, minden tagállamra kiterjedő elemzésre van szükség a sajtószabadság és jogállamiság érvényesülése tekintetében az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) helyett, annak ellenére, hogy ez "némiképp diszkriminálja" Romániát és Bulgáriát is.

Rovatok