Index Vakbarát Hírportál

A tudományos világ egyenlőtlenségeit tükrözi a Nobel-díjas nők alacsony száma

2020. október 1., csütörtök 21:43 | aznap frissítve

A tudományos világ egyenlőtlenségeit tükrözi a Nobel-díjas nők alacsony száma a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója, Lars Heikensten szerint.

Míg nő eddig 17 esetben kapott Nobel-békedíjat és 15 esetben irodalmi Nobel-díjat, addig orvostudományit 12, kémiait 5, fizikait 3, közgazdaságit 2 nő vehetett át.

Eddig 24 szervezet és 919 személy munkáját és tevékenységét ismerték el Nobel-díjjal, közülük 1901 és 2019 között csupán 53 volt nő – Marie Curie kétszer kapott elismerést, 1903-ban fizikai, nyolc évvel később pedig kémiai Nobel-díjat.

A nők alacsony számának egyik oka kézenfekvő: a tudományban évtizedeken át a férfiak domináltak, a díjak egy részét pedig olyan eredményekért ítélik oda, amelyek eléréséhez sokévnyi munkára van szükség.

„Ismerjük azokat a strukturális hiányosságokat, amelyek az egyetemi rendszereken belül a nőkkel való bánásmódot jellemzik. Az, hogy nincs olyan sok női díjazott, elsősorban a tudományok területét 30-50 éve jellemző szituációt tükrözi” – mondta el Heikensten.

Az igazgató szerint a helyzet időközben drasztikusan megváltozott. Ma már jóval több a női kutató, mint korábban, ezért úgy reméli, hogy a Nobel-díjas nők számának már néhány éve tapasztalható emelkedése folytatódik.

A növekedést jól mutatja, hogy míg 1901 és 1920 között csak négy nő kapott elismerést, addig 2001 és 2019 között 24.

Heikensten hangsúlyozta: a problémát nem szabad lekicsinyelni. „Nagyon fontos, hogy minden megtegyünk, amit tudunk” – mondta.

Az elmúlt években ezért lépéseket tettek annak biztosítása érdekében, hogy minél több nőt jelöljenek a díjra. „A díjjal példaképeket teremtünk. És minél több a női díjazott, az annál inkább bátorítja a nőket, hogy tudományos pályára lépjenek” – fejtette ki Heikensten. 

Rovatok