Index Vakbarát Hírportál

Túlzó örmény veszteségi adatokról számolt be az azeri védelmi minisztérium

2020. október 1., csütörtök 20:13

Jelentős örmény veszteségekről szóló, eltúlzottnak tűnő listát tett közzé Azerbajdzsán – írta a Russia Today.

A szembenálló erők méretéhez és az eddigi adatokhoz képest óriási számról, 2 300 elesett vagy megsebesült örmény katonáról, 130 kilőtt páncélos járműről és 200 elpusztított tüzérségi eszközről adott hírt az azeri védelmi minisztérium. Ezen felül egy Sz-300-as, állítólag Hegyi-Karabahba telepített légvédelmi üteg megsemmisítéséről is beszámoltak. 

A hírek azért is tűnnek valótlannak, mert a felsorolt harceszközök nagyjából a teljes örmény fegyveres erőt jelentenék. Az örmény honvédelmi minisztérium szóvivője 18 katona elvesztését ismerte el. 

Bár korábban mindkét fél elutasította a tűzszünetet, logikusnak tűnik, hogy a fia utódlásáért küzdő Ilham Aliyev elnök ezzel a hamis győzelmi jelentéssel akarja előkészíteni a belföldi közönséget az ellenségeskedések lezárására.

(Borítókép: Az örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala által közreadott kép egy ágyút elsütő örmény katonáról az azeri és az örmény fegyveres erõk közötti összecsapásokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 29-én. Azerbajdzsán és Örményország a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét de ezt egyetlen ország még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét ahogy lényegében Örményország is.

MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala/PAN Photo/Sipan Gyulumyan)

Rovatok