Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépés az afganisztáni béke felé

2020. október 1., csütörtök 06:37

Pakisztánba látogatott az afganisztáni békekövet, hogy nyomást gyakoroljon a tálibokra.

A kormányellenes tálib felkelők támadásainak leállítását célozta az afganisztáni békekövet látogatása.  Abdulla Abdulla azért utazott a szomszédos országba, hogy   latba vesse befolyását az erőszak csökkentése érdekében. Útja  a lázadó tálibok Pakisztánhoz fűződő kapcsolata miatt számít különösen fontosnak, leginkább ugyanis a pakisztáni fegyveres erők határozzák meg az ország Afganisztánnal kapcsolatos politikáját.  

Afganisztánban sokan úgy tartják, hogy Pakisztán menedéket nyújt a szélsőséges táliboknak, akiket ellensúlyként alkalmaz a lehetséges indiai befolyás ellen Afganisztánban. A Pakisztán régi ellenségének számító India minden olyan afgán kormánnyal szemben kritikus volt, amely magában foglalta a tálibokat is. Washington és Kabul mindazonáltal méltatta Pakisztán szerepét amiatt, hogy sikerült a tárgyalóasztalhoz ültetnie a tálibokat az Egyesült Államokkal, és a felek végül békemegállapodást írtak alá.


Az egyezmény értelmében Kabul több mint ötezer tálib foglyot engedett szabadon, a radikális iszlamisták cserébe a kormánypárti erők ezer tagját engedték el. Ezenkívül a megállapodás értelmében az összes nemzetközi erő  tizennégy hónapon belül  elhagyja Afganisztánt. 

Abdulla mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az erőszak mértéke változatlanul nagy az országban. A kabuli belügyminisztérium a múlt héten arról tájékoztatott, hogy 98 civil vesztette életét, és további mintegy 230 sebesült meg az Afganisztán-szerte dúló erőszakban az utóbbi két hétben.

Rovatok