Index Vakbarát Hírportál

Drónokat lőtt le Örményország

2020. október 2., péntek 12:08 | aznap frissítve

A tűzszünetre való folyamatos felszólítások ellenére tovább fokozódnak a katonai konfliktus Azerbajdzsán és Örményország között. Az összetűzések közelebb húzódtak az örmény fővároshoz, Jerevánhoz, ahol számos drónt lőttek le a beszámolók szerint.

Az örmény haderő jelentése alapján csütörtök éjjel négy drónt lőttek le a fővárosuk közelében, a szeparatista Nagorno-Karabakh területéért folytatott harcok ötödik napján.

A védelmi miniszterérium szóvivője, Shushan Stepanian szerint az egyik drónt csupán 16 kilométerre Jerevántól semlegesítette a légelhárítás. Az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan Twitter-posztja a drónokat azerbajdzsánhoz tartozóként azonosította.

A vasárnap kirobbant harcokban több mint száz ember vesztette életét, köztük két francia újságíró, és sok százan megsebesültek. Az 1994 óta tartó tűzszünet óta ez a legnagyobb összetűzés az évtizedek óta szemben álló két posztkommunista ország között a területért. A Nagorno-Karabakh térség a Kaukázusi Hegységben található, 50 kilométerre az örmény határtól. A területen jelenleg örmény csapatok állomásoznak, ahogy pár Azerbajdzsánhoz tartozó területen is.

Azerbajdzsán kijelentette hogy addig nem lesz vége a harcoknak, míg Örményország nem vonja ki a csapatait a területről.

Rovatok