Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel: Az Európai Uniónak teljesen felül kell vizsgálnia a kapcsolatait Törökországgal

2020. október 2., péntek 04:03

Zajlik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, A tanácskozás első, főként külpolitikai kérdésekkel foglalkozó munkanapján a belarusz személyeket sújtó szankciókon túl a résztvevők arról is határoztak, hogy felszólítják Törökországot, folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése érdekében. 

Kettős stratégiánk van. Egyrészt esélyt akarunk adni a politikai párbeszédnek, másrészt kifejezzük elszántságunkat értékeink védelme mellett. Továbbá újfent szolidaritásukat fejezzük ki Görögországgal és Ciprussal – fogalmazott péntek hajnali sajtótájékoztatóján Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Kiemelte, az EU kész részt venni egy pozitívabb menetrend kialakításában, feltéve, hogy Törökország szintén részt kíván venni abban. Amennyiben azonban nem sikerül közös nevezőre jutni Ankarával, az EU további egyoldalú lépések vagy a nemzetközi jogot sértő török provokációk esetén készen áll arra is, hogy minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazzon. Az Európai Tanács továbbra is teljes mértékben elkötelezett a vita átfogó rendezése mellett - szögezte le Michel. A tagállami vezetők decemberben visszatérnek arra a kérdésre, miként kívánják alakítani a Törökországgal fenntartott kapcsolatokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón jó irányba mutató lépésnek nevezte, hogy megkezdődött a párbeszéd a görög és a török fél között. Sajnálatosnak tartotta ugyanakkor, hogy Nicosiának Ankara nem tett hasonló a gesztust. A konfliktus csakis békés párbeszéd útján és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával oldóható meg. Szerinte az unió hosszú távú és előremutató kapcsolatot akar ápolni Törökországgal, erősíteni szeretné egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmi és migrációs együttműködést, minderre azonban csak akkor van lehetőség, ha Törökország felhagy provokatív tevékenységével.

Emmanuel Macron francia elnök a csúcstalálkozó első munkanapjáról távozva kijelentette: Európa nem kezdhet újra párbeszédbe Törökországgal, ha közben hagyja, hogy átlépje a még elfogadható lépések határvonalát. Meg kell mutatnunk szilárdságunkat és elszántságunkat, miközben teszünk a konfliktus elmérgesedése ellen – fogalmazott a francia államfő. Tájékoztatása szerint minden tárgyaló fél engedményeket tett azért, hogy az elfogadott szöveg a legjobb lehessen. Az EU nagyon világos és határozott jelzést küld Törökországnak Görögországgal és Ciprussal kapcsolatban, továbbá párbeszédre szólította fel - mondta a politikus.

Angela Merkel német kancellár azt hangoztatta, az Európai Uniónak teljesen felül kell vizsgálnia a kapcsolatait Törökországgal. 

Rovatok