Index Vakbarát Hírportál

Elkapta a koronavírust Donald Trump

2020. október 2., péntek 07:43 | aznap frissítve

Ma hajnal 6:54-kor kiadott Tweetjében Donald Trump bejelentette, hogy neki és feleségének is pozitív lett a koronavírustesztje. Előzőleg csak annyit lehetett tudni, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, mert az egyik elnöki tanácsadó pozitív lett.

Az elnök tesztelésére azután került sor, hogy egyik közeli munkatársa, Hope Hicks, aki a héten többször is együtt utazott az elnökkel az Air Force One, az elnöki repülőgép fedélzetén, tegnap pozitív Covid-tesztet produkált. Az elnök először saját Twitter-fiókján jelentette be, hogy emiatt karanténba vonul, és koronavírustesztnek veti alá magát,  majd nem sokkal később már arról számolt be, hogy a saját és a First Lady, Melania Trump is tesztje is pozitív lett.

Hicks együtt utazott Trumppal az elnöki különgépen a keddi elnökjelölti vitára Clevelandba, majd szerdán egy kampánygyűlésre Minnesotába.

HOPE HICKS EGYÉBKÉNT A VITÁN IS JELEN VOLT, TERMÉSZETESEN MASZK NÉLKÜL ÜLTE VÉGIG AZ ESEMÉNYEKET.

Hope Hicksnek, aki megállás nélkül és nagyon keményen dolgozott, pozitív lett a vírustesztje. Borzalmas! A First Ladyvel várjuk teszteredményeinket. Addig is megkezdjük a karanténfolyamatot!   

Sean Conley, a Fehér Ház orvosa által kiadott nyilatkozat szerint az elnök és a First Lady 

 jelenleg jól van, és azt tervezik, hogy gyógyulásukig nem hagyják el a Fehér Házat. Szinte biztos, hogy munkáját folytatni fogja lábadozása alatt is. Az esetleges fejleményekről mindenkit azonnal tájékoztatni fogunk. 

 Trump elnök 74 éves, így akár már kora miatt is a nagy rizikójú csoportba tartozik az esetleges súlyos szövődmények szempontjából. Legutóbbi nyilvánosságra hozott orvosi vizsgálata alapján ráadásul túlsúlyosnak minősül, ami még egy rizikófaktor.

Még nem lehet tudni, hogy Trump pozitív tesztje befolyásolni fogja-e a második elnöki vita előkészítését, melyet az eddigi tervek szerint október 15-én rendeznének meg Miamiban. 

Ez természetesen óriási jelentőségű bejelentés, mivel terítéken van a következő elnökjelölti vita, de ami ennél is fontosabb, külön procedúrákat kell bevezetni arra az esetre, ha az elnök nem tudná feladatait ellátni. Ez esetben a demokrata házelnök Nancy Pelosit, illetve Chuck Grasslyt kellene írásban értesíteni, és Mike Pence alelnök venné át az elnöki feladatokat. A hír miden szempontból óriási veszteség Trump számára, aki többször kijelentette, hogy a járvány lecsengőben van, és a keddi elnökjelölti vita során kritizálta ellenfelét, amiért az túl gyakran hord maszkot.

Anthony Zurcher politikai elemző a BBC-nek „földrengésszerű fejleménynek” nevezte a hírt a kampány szempontjából. Mint kifejtette, 

Trump egy héttel azt követően kapta el a vírust, hogy azt mondta az amerikaiaknak, ne aggódjanak, a COVID gyakorlatilag nem fertőz meg senkit az időseken és a szívbetegeken kívül. 

Az elnök korábban többször nyilatkozta, hogy nem érzi magát veszélyben a Fehér Házban, és ismételt figyelmeztetések ellenére továbbra is kezet fogott látogatóival, és maszkot sem nagyon hordott. Ennek ellenére később elismerte, hogy a betegség kezelésében eleinte hatásosnak gondolt maláriagyógyszert, hidroxiklorokint szedte, annak ellenére, hogy a szer megelőző hatása sosem volt bizonyított.  Könnyelmű viselkedését azután is folytatta, hogy nem kellett sokat várni a Fehér Ház, illetve az elnök közvetlen környezetében a vírus megjelenésére. Már május 7-én jött a hír, hogy Trump egyik személyes segítője, majd Mike Pence alelnök sajtófőnöke is koronavírus fertőzött lett, júniusban pedig már a titkosszolgálat több munkatársa is. Trump azonban továbbra is állította, hogy izolált esetekről van szó, és a terjedést megállították, ő maga pedig nincs veszélyben. Trumpot a keddi elnökjelölti vitán ellenfele, Joe Biden többször is a járvány elbagatellizásával, és az eddig koronavírus-fertőzésben elhunyt 200 000 amerikai haláláért való személyes felelősséggel vádolta. A jelenlegi helyzet tehát sokszoros presztízsvesztés számára, még akkor is, ha esetleg megússza karanténnal és enyhe tünetekkel. 

(Borítókép: Donald és Melania Trump. Fotó: Adnan Abidi / Reuters)

Rovatok