Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump nagyon jól van az orvosa szerint

2020. október 3., szombat 18:11

Donald Trump nagyon jól van – mondta Sean Conley, a Fehér Ház vezető orvosa, miután az amerikai elnök kórházban töltötte az éjszakát. Úgy fogalmazott, hogy rendkívül boldog az állapotában történő változások miatt.

Az orvosi csapat, amelyik kezeli, azt közölte, hogy az amerikai elnöknek nincsenek légzési nehézségei. Az egyik orvos állítása szerint Donald Trump szombaton azt mondta neki, hogy úgy érzi, olyan állapotban van, hogy akár már el is hagyhatná a kórházat. Hozzátették, az elmúlt 24 órában az elnöknek nem volt láza. 

Úgy fogalmaztak továbbá, hogy az elnök „kiemelkedően átfogó” kezelést kap, és az orvosa arról is beszélt, hogy folyamatosan monitorozzák az állapotát, hogy a komplikációk bármilyen nyomára találjanak. Donald Trump jelenleg nem kap oxigénterápiát. Az orvosai többször sem válaszoltak arra a kérdésre, hogy ez korábban is így volt-e. 

Egy egyelőre ellenőrizetlen forrás határozottan cáfolja az orvosi csapat által adott helyzetjelentést. A mindössze „az elnök egészségi állapotát ismerő forrásként” aposztrofált személy szerint az elnök életfunkciói „rendkívül aggasztó” jeleket mutatnak, és a következő 48 óra sorsdöntő lesz a felépülése szempontjából.

Donald Trump jelenleg a Remdesivir nevű gyógyszert kapja, és emellett egy kísérleti terápiában is részesítik. 

Kisebb zavart okoz egyébként, hogy vajon az elnök pontosan mióta tudja, hogy elkapta a koronavírust. Donald Trump először csütörtökön késő este tweetelt arról, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett, és pénteken ottani idő szerint valamivel hat óra után szállították kórházba. 

Orvosai azonban szombaton azt mondták, hogy még a diagnózis óta eltelt 72 órán belül vannak, ez azonban azt jelenti, hogy szerdán diagnosztizálták, a bejelentettnél nagyjából 36 órával korábban.

Ebben az időben az elnök éppen sajtótájékoztatót tartott, maszk nélkül, majd Minnesotába repült, és több ezer támogatójával találkozott. Csütörtökön a golfklubjában, New Jersey-ben volt adománygyűjtés, és itt is elég kevesen viseltek maszkot. Most tehát minden szem a Fehér Házra szegeződik, arra várva, hogy tisztázzák, mi mikor történt.

Időközben egyébként az elnök is hírt adott magáról. Donald Trump Twitteren azt írta, hogy jól van, és hogy csodálatosak a kórház egészségügyi dolgozói.

Az elnök péntek este érkezett meg a Walter Reed nemzeti katonai kórházba, ahol a Fehér Ház közlése szerint pár napig bent is marad. Mindez nagyjából 15 órával azután történt, hogy bejelentették, hogy Donald Trump koronavírus-tesztje pozitív lett. Arról is írtunk, hogy az amerikai elnököt kísérleti szerekkel kezelik

Rovatok