Index Vakbarát Hírportál

Korlátozott létszámban ismét lehet teljesíteni a mekkai „kis zarándoklatot”

2020. október 4., vasárnap 15:52

A koronavírus miatti hét hónap kényszerszünet után vasárnap újra muszlim zarándokok érkeztek a szaúd-arábiai Mekkába, az iszlám vallás szent városába, hogy teljesítsék az úgynevezett „kis zarándoklatot”, az umrát.

A „kis zarándoklatot” az különbözteti meg a voltaképpeni zarándoklattól (háddzs), hogy ez utóbbi az iszlám vallás egyik pillére abból az öt teendőből, amelyet minden muszlimnak teljesítenie kell élete során.
    

Vasárnaptól naponta hatezer zarándok teljesítheti az umrát a mekkai nagymecsetben, igaz, egyelőre csak azok, akik Szaúd-Arábiában laknak. Külföldön élő muszlimok a tervek szerint majd csak november 1-től utazhatnak be zarándoklat céljából a sivatagi királyságba. Akkortól 20 ezer főre emelkedik a zarándokok napi limitje – írja az MTI.    

A szaúdi tévében látni lehetett, ahogy a maszkot viselő, egymástól az előírt távolságot tartó zarándokok szertartásosan körbejárják a Kába-követ, a mekkai nagymecsetben elkülönített, négyzet alakú szent helyet.


Szaúdi hivatalos adatok szerint 2019-ben több mint 19 millió muszlim érkezett Mekkába, hogy teljesítse az umrát. A zarándoklatokat márciusban tiltották meg, hogy útját állják a koronavírus további terjedésének.

Rovatok