Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump orvosa jobb színben akarta feltüntetni az elnök egészségi állapotát

2020. október 5., hétfő 06:29

Sean Conley, Donald Trump amerikai elnök orvosa vasárnap sajtótájékoztatón elismerte, hogy korábban a valóságosnál rózsásabb képet próbált festeni Trump állapotáról.

A 74 éves elnököt megfertőzte a koronavírus, és pénteken – az első közlés szerint – csupán elővigyázatosságból vitték kórházba. Idővel azonban kiderült, hogy magas láza volt, és vérének oxigénszintje kétszer is lecsökkent – írja az MTI. Orvosainak vasárnapi sajtótájékoztatója röpke tíz percig tartott, és az AP amerikai hírügynökség szerint többször megkerülték a választ, amikor az elnök állapotáról szóló korábbi tájékoztatások ellentmondásaival szembesítették őket az újságírók. Kitérőn feleltek arra a kérdésre is, hogy mit találtak az elnök tüdejének képernyős vizsgálatakor.

Néhány várható jelet láttunk, de semmi olyat, ami komoly klinikai aggodalomra adna okot

– mondta Sean Conley. Hogy pontosan mit értett „várható jeleken”, azt nem volt hajlandó részletezni. A vírus gyakran tüdőgyulladást okoz, és más károkat a légzőszervben, amelyeknek látható jelei vannak, még mielőtt a fertőzött nagyon rosszul lenne. Trump ugyanakkor vasárnap este kiautózott a kórházból, hogy integetve üdvözölje az épület előtt összegyűlt híveit.

Nagyon érdekes utazás volt. Sokat tanultam a koronavírusról. Ez az igazi iskola. Nem az olvassuk el a könyveket fajtájú

– mondta Trump videóüzenetében. A kórház egyik orvosa, James Philips azonban nem hiszi, hogy Trump bármit is tanult volna. Az autóban még legalább ketten ültek.

Bárki, aki az elnökön kívül a kocsiban volt ezen a teljesen felesleges elnöki kocsikázáson, most 14 napra karanténba kényszerül. Megbetegedhettek, akár meg is halhatnak. Politikai színjátékért. Trump kockára tette az életüket a színházért. Őrültség

– írta az orvos Twitter-üzenetében. Trump egyébként az autóban immár maszkot viselt.

Rovatok