Index Vakbarát Hírportál

Elérte a járvány a bécsi kancelláriát, tesztelik az egész osztrák kormányt

2020. október 5., hétfő 18:36

Sebastian Kurz kormányfő egy közeli munkatársának pozitív lett a tesztje. Nem túl jó a helyzet Orbán Viktor laboratóriumában: minden negyedik bécsi panaszkodik az állapotokra.

A teljes osztrák kormányt tesztelik koronavírus-fertőzés gyanújával, miután Sebastian Kurz kancellár egy közeli munkatársáról – aki a múlt héten részt vett egy kormányülésen is – kiderült, hogy fertőzött. Ezért Kurz és Werner Kogler alkancellár is lemondta minden hivatalos programját – adta hírül a bécsi Der Standard

Egy friss felmérés szerint minden negyedik bécsit aggasztja a járványhelyzet, illetve annak gazdasági következményei is. 

Ausztriában eddig mintegy 49 ezren fertőzödtek meg, és legalább 818-an haltak bele a Covid–19-járvány szövődményeibe. A legrosszabb a helyzet Bécsben a szövetségi tartományok közül, míg a magyar határhoz legközelebb eső Burgenlandot megkímélte eddig a kór.

Súlyosbodó helyzet a laborban 

Ausztriában az első iskolákat is be kellett hétfőn zárni – Karintiában és Stájerországban – a koronavírus miatt. Az első esetben azért, mert az összes oktató karanténba került, a másikban pedig azért, mert a hatóságok ezt írták elő. 

Nyugati szomszédunknál, ahol hetek óta a járvány második hullámáról beszélnek, már szeptemberben komoly szigorításokat vezettek be. 

Hetekkel ezelőtt előírták, hogy az egész országban

Az osztrák helyzet azért fontos, mert Orbán Viktor még áprilisban a járványügy laboratóriumának nevezte Ausztriát, a magyar illetékesek figyelemmel kísérik, hogy állnak a sógorok a pandémiával. 

Szerencsénk van…, mert Olaszország és Magyarország között van egy ország. Úgy hívják, Ausztria. A helyzet úgy áll, hogy mindenki sötétben tapogatózik, de ők előttünk tapogatóznak a sötétben, ezért én laboratóriumként tekintek Ausztriára, nem fenyegetésként. Tehát ha ők ott oldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, akkor azt figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell, tanulni kell belőle, és ami beválik, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy egyszer végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek

– mondta a magyar kormányfő. 

(Borítókép: Sebastian Kurz és Rudolf Anschober tartott sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány helyzetéről Ausztriában Bécsben 2020. szeptember 24-én. Fotó: Lisi Niesner / Reuters)

Rovatok