Index Vakbarát Hírportál

Hegyi-Karabah: Tűzszünetet sürget a NATO-főtitkár

2020. október 5., hétfő 15:59

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatót tartott Ankarában Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, ahol azonnali tűzszünetre szólította fel az azeri és az örmény erőket, amelyek immár több mint egy hete harcolnak a többségben örmények lakta, hivatalosan azonban Azerbajdzsánhoz tartozó, de attól egyoldalúan elszakadt terület, Hegyi-Karabah miatt.

A főtitkár szerint „azonnal be kell szüntetniük a harcot”, és segíteni kell a „békés, tárgyalás alapú megoldás” megtalálását. Azt is leszögezte, hogy az azeri-örmény konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Jens Stoltenberg szerint a NATO-t mélyen aggasztja az ellenségeskedés eszkalációja, majd aláhúzta: azt várja Ankarától, Baku legfőbb szövetségesétől, hogy felhasználja befolyását a feszültség csillapítására.

A török külügyminiszter a sajtótájékoztatón azt sürgette, hogy a nemzetközi közösség és a NATO szólítsa fel Örményországot: mihamarabb vonuljon ki Azerbajdzsán területéről. Más lehetséges megoldása nincs ennek a problémának  hangoztatta.

A török diplomácia vezetője egyúttal úgy vélte, hogy „lényegében háborús bűn az, hogy Örményország közvetlenül civileket is célba vesz”.

Az azeri és az örmény erők között szeptember 27-én robbantak ki a harcok Hegyi-Karabah miatt. Mindkét országban rendkívüli állapotot hirdettek, és mozgósítást rendeltek el. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos áldozatot és sebesültet követeltek, az azeri fél hétfő reggel 24 civil halálos áldozatról és 121 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió – egyelőre hasztalanul próbálják rávenni a szembenállókat a harcok beszüntetésére.

Rovatok