Index Vakbarát Hírportál

Ismét szükségállapot van Csehországban

2020. október 5., hétfő 10:42

Csehországban éjfélkor újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy jogi alapot teremtsen a koronavírus-járvány elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre.

A szükségállapot lehetőséget ad az egészségügyi tárcának, hogy az orvostanhallgatókat is bevonja a kórházi munkákba. Erre azért van szükség, mert mintegy 1 700 orvos és nővér is megfertőződött, összesen több ezer egészségügyi dolgozó van karanténban, ezért nagy szükség van az új munkaerőre.

Roman Prymula egészségügyi miniszter elmondta, hogy a múlt héten az új igazolt fertőzések növekedésének napi száma már meghaladta a 3 500-at, és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében. A tárca honlapján megjelent kimutatásból kitűnik, hogy jelenleg 37 és félezren vannak a fertőzöttek, kórházban 1 200 embert kezelnek. Az áldozatok száma vasárnap 727-re nőtt.

Éjfélkor életbe lépett több új óvintézkedés is, amely egyelőre két hétig lesz érvényben. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti.

Már szeptember elejétől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, kórházakban és a zárt termekben, és maszkot kell viselniük az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak is.

Zárt termekben legfeljebb tízen vehetnek részt egy rendezvényen, míg a nyitott területeken legfeljebb húszan. Korlátozzák az istentiszteletek résztvevőinek számát is, és mindenütt tilos a közös éneklés. A vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet. A sportrendezvényeket nézők nélkül kell megtartani.

Tavasszal 66 napig, március 12-től május 17-ig volt érvényben a szükségállapot, amelynek meghosszabbításáról mindig a képviselőháznak kell döntenie.

(Borítókép: Koronavírus-vizsgálatot végző egészségügyi dolgozó védőfelszerelését fertőtlenítik egy prágai mintavételi állomáson 2020. szeptember 21-én. Fotó: MTI / AP / Petr David Josek)

Rovatok